Revista care te menține sănătos

Știați că?

Sindromul Capgras presupune înlocuirea familiei de sosii malefice

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
29 noiembrie 2019
Share
Sindromul Capgras presupune înlocuirea familiei de sosii malefice

Provenite din mitologie, sosiile reprezintă fiinţe rele, care îi înlocuiesc pe cei dragi. Tot tradiţiile ne spuneau că este un semn extrem de rău să îţi vezi dublura. Odată cu avansarea medicinei, s-a descoperit care este cea mai probabilă cauză a mitului sosiilor.

Este vorba despre o ciudată afecţiune, care se manifestă prin iluzia că părinţii, soţia, copiii etc. au fost înlocuiţi de nişte impostori. Astfel de cazuri, extrem de greu de manageriat de către familie, apar în special în situaţia pacienţilor cu schizofrenie paranoidă, leziuni cerebrale, demenţă etc., însă şi alţi factori, precum diabetul sau migrenele pot fi consideraţi vinovaţi.

Situaţia pacienţilor care văd un doppelgänger (termenul celebru german pentru dublură) a fost descoperită în 1923 de psihiatrul francez Joseph Capgras. În anumite situaţii, din cauza spaimei produse de presupusa dublură pacienţii pot avea accese de agresivitate. Nu mai vor să doarmă în acelaşi pat cu soţul/soţia, cer arme celor din jur pentru a scăpa de aşa-zisul impostor, nu mai comunică şi, în anumite situaţii, pleacă în căutarea „adevăratului” membru al familiei.

Până în acest moment nu a fost descoperit un tratament standard, acesta fiind în general individualizat. Terapia şi medicaţia antipsihotică sunt în cele mai multe situaţii alese de către specialişti.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.