Revista care te menține sănătos

Știați că?

Tulburarea bipolară este diferită la femei față de bărbați

Dr. Emilia Popa, medic psihiatru
13 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Tulburarea bipolară este diferită la femei față de bărbați

Tulburarea bipolară este o boală psihică marcată de schimbări extreme de dispoziție. Simptomele pot include o stare de spirit extrem de ridicată numită manie. De asemenea, pot include episoade de depresie. Tulburarea bipolară este cunoscută și sub denumirea de boală bipolară sau depresie maniacală.

Persoanele cu tulburări bipolare pot avea probleme în gestionarea sarcinilor din viața de zi cu zi, la școală sau la locul de muncă sau întreținerea relațiilor sociale. Nu există leacuri, dar există multe opțiuni de tratament disponibile care pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Fapte despre tulburarea bipolară

Tulburarea bipolară nu este o tulburare rară a creierului. De fapt, 2,8 la sută dintre adulții din SUA – sau aproximativ 5 milioane de oameni – au fost diagnosticați. Vârsta medie când persoanele cu tulburare bipolară încep să prezinte simptome este de 25 de ani.

Depresia cauzată de tulburarea bipolară durează cel puțin două săptămâni. Un episod ridicat (maniacal) poate dura câteva zile sau săptămâni. Unele persoane vor experimenta episoade de modificări ale dispoziției de mai multe ori pe an, în timp ce altele le pot experimenta mai rar. Iată cum se manifestă tulburarea bipolară pentru unii oameni.

Simptome în cazul femeilor

Există trei simptome principale care pot apărea în tulburarea bipolară: mania, hipomania și depresia.

În timp ce se confruntă cu mania, o persoană cu tulburare bipolară se poate simți copleșită emoțional. De asemenea, se pot simți entuziasmați, impulsivi, euforici și plini de energie. În timpul episoadelor maniacale, ei se pot implica și în comportamente precum: cheltuielile excesive, inutilitate, lipsa energiei, lipsa de interes pentru activitățile de care se bucurau cândva, insomnii sau dormit prea mult, gândurile de sinucidere.

Deși nu este o afecțiune rară, tulburarea bipolară poate fi greu de diagnosticat din cauza simptomelor variate. Și poate fi diferită la bărbați și femei:

Bărbații și femeile sunt diagnosticați cu tulburare bipolară în număr egal. Cu toate acestea, principalele simptome ale tulburării pot fi diferite între cele două sexe. În multe cazuri, o femeie cu tulburare bipolară:

  • poate fi diagnosticată mai târziu, la 20 sau 30 de ani
  • are episoade mai ușoare de manie
  • experimentează mai multe episoade depresive decât episoade maniacale
  • are patru sau mai multe episoade de manie și depresie într-un an, care se numește ciclism rapid
  • experimentează alte condiții în același timp, inclusiv boala tiroidiană, obezitatea, tulburările de anxietate și migrenele
  • poate recidiva mai des. Recidiva poate avea drept cauzate modificările hormonale legate de menstruație, sarcină sau menopauză.

Simptome în cazul bărbaţilor

În cazul bărbaţilor simptomele sunt:

  • episoade mai severe, în special episoade maniacale
  • probleme cu abuzul de substanțe
  • mai puțin susceptibili decât femeile să solicite îngrijiri medicale pe cont propriu
  • este mai probabil să moară prin sinucidere

Există trei tipuri principale de tulburare bipolară: bipolară I, bipolară II și ciclotimie.

Bipolar I

Bipolarul I este definit prin apariția a cel puțin unui episod maniacal. Puteți experimenta episoade hipomanice sau depresive majore înainte și după episodul maniacal. Acest tip de tulburare bipolară afectează în egală măsură bărbații și femeile.

Bipolar II

Persoanele cu acest tip de tulburare bipolară se confruntă cu un episod depresiv major care durează cel puțin două săptămâni. De asemenea, au cel puțin un episod hipomaniacal ce durează aproximativ patru zile. Acest tip de tulburare bipolară este considerat mai frecvent la femei.

Ciclotimie

Persoanele cu ciclotimie au episoade de hipomanie și depresie. Aceste simptome sunt mai puțin severe decât mania și depresia manifestate în tulburarea bipolară I sau bipolară II.

Nota pentru articolul «Tulburarea bipolară este diferită la femei față de bărbați»:4.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.