Revista care te menține sănătos

Știați că?

Obezitatea în adolescenţă afectează ireversibil oasele

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
18 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Obezitatea în adolescenţă afectează ireversibil oasele

Pe lângă multele probleme cu care vine la pachet, obezitatea în cazul copiilor şi al adolescenţilor este asociată şi cu o pierdere permanentă de masă osoasă. Concluzia aparţine cercetătorilor de la Harvard şi este cu atât mai gravă cu cât adolescenţa este perioada în care se atinge masa osoasă maximă.

Explicaţia: grăsimea viscerală secretă substanţe care promovează inflamaţia cronică, iar aceasta stimulează formarea osteoclastelor (celule care remodelează ţesutul osos). Hormonul de creştere – important pentru sănătatea oaselor – se găseşte în cantitate mai mică la adolescenţii cu obezitate viscerală (grăsimea care înconjoară organele interne). Mai mult, vitamina D este solubilă în ţesutul adipos. Printre altele, vitamina D favorizează mineralizarea oaselor şi stimulează creşterea şi remodelarea osoasă.

În cadrul studiului, cercetătorii au efectuat tomografii computerizate pentru a măsura densitatea minerală osoasă şi scanări pentru determinarea masei musculare şi a ţesutului adipos visceral. Concluzia, o cantitate mare de grăsime viscerală combinată cu o masă musculară mică determină o structură osoasă slăbită.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.