Revista care te menține sănătos

Știați că?

Fluctuaţiile emoţionale ciclotimice pot fi extrem de periculoase

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
29 noiembrie 2019
Share
Fluctuaţiile emoţionale ciclotimice pot fi extrem de periculoase

Fluctuaţiile emoţionale, trecerile de la sentimente exagerate de fericire la tristeţe nu trebuie neglijate. Diferită de tulburarea bipolară, ciclotimia este o afecţiune care poate fi de multe ori confundată cu schimbări naturale în viaţa unei persoane.

Din păcate, lucrurile nu sunt atât de simple, iar episoadele hipomaniacale conţin stima de sine exagerată, dorinţa nestăvilită de a vorbi, optimismul nebazat pe fapte concrete, sentimentul de aglomerare a gândurilor, implicarea imprudentă în diverse activităţi, ambiţia exagerată de a ieşi în evidenţă la serviciu, din punct de vedere sexual sau în grupul de prieteni.

În momentul în care pacientul suferă o fază depresivă, apar sentimente de iritabilitate, vinovăţie, nelinişte, oboseală, probleme de concetrare. În cazurile grave pot apărea nelinişti şi gânduri referitoare la moarte şi chiar sinucidere. În condiţiile în care această afecţiune netratată se poate manifesta chiar şi doi ani, este importantă vizita la un psihiatru care, în general, va recomanda un tratament medicamentos şi psihoterapie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.