Revista care te menține sănătos

Știați că?

Infecţia cu HPV nu înseamnă neapărat cancer

Dr. Cristina Luiza Davidoiu, medic primar boli infecţioase
1 noiembrie 2019
Share
Infecţia cu HPV nu înseamnă neapărat cancer

La întrebarea dacă femeile care contractează infecția cu HPV vor dezvolta, obligatoriu, și cancer de col uterin, răspunusul este NU! De ce? Pentru că există două tipuri de Papiloma Virus Uman (HPV): papiloma virus cu risc scăzut cancerigen și papiloma virus cu risc ridicat cancerigen.

Virusul Papiloma cu risc scăzut cauzează întotdeauna leziuni benigne, cum ar fi veruci (negi) genitale sau veruci comune, inclusiv plantare, vizibile, fără alte simptome asociate.

În ordinea frecvenței, acestea afectează: vulva, perineul, anusul, canalul anal, vaginul și colul uterin. O particularitate: atunci când negii se dezvoltă și se extind de la vulvă la anus, de exemplu, sau de la vagin la colul uterin, atunci vorbim despre condilomatoză.

În cazul papiloma virusurilor cu risc ridicat, există probabilotate ca, pe termen lung, să se dezvolte cancerul (după 20-30 de ani de la expunerea la virus). Iar reacția femeilor este inegală la infectarea cu acest tip de virus: 70 până la 80% dintre ele îl elimină prin propria imunitate. Doar în cazul a 20 dintre cele care au fost infectate virusul persistă în organism. Papiloma virusurile cu risc ridicat cancerigen sunt asimptomatice, iar leziunile induse rămân benigne mult timp. Acesta este motivul pentru care monitorizarea periodică este esențială pentru a preveni orice risc de complicații.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.