Revista care te menține sănătos

Știați că?

Există şi frica de numărul 13

Dr. Emilia Popa, medic psihiatru
20 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Există şi frica de numărul 13

Triskaidekaphobia este frica irațională de numărul 13. Premisa fobiei sau a fricii de numărul 13 este de obicei dificil de explicat, dar în unele cazuri, cauzele sunt legate de experiențe de panică sau de condiții genetice.

Termenul provine din greacă, unde tris înseamnă trei, kai înseamnă și, deka înseamnă zece și fobia înseamnă frică.

Persoanele cu triskaidekaphobie consideră că numărul 13 este ghinionist si evită sub orice formă să îl folosească. Există unii oameni care sunt superstițioși cu privire la natura ghinionistă a numărului 13, aceasta nu este considerată fobie, însă devine triskaidekaphobia când frica de numărul 13 interferează cu activitățile sociale, cu munca și/sau psihologice.

Teama de numărul 13 poate fi tratată de psiholog folosind terapia de expunere în combinație cu medicamente.

Numărul 13 – conotații

Numărul 13 nu a fost întotdeauna rău, dimpotrivă, în China antică și Egipt, treisprezece era considerat un număr norocos. Nu este clar însă când 13 a devenit un număr ghinionist.

Unele persoane atribuie numărul 13 Bibliei, unde la Cina cea de Taină au participat 13 persoane, iar unii au speculat că a 13-a persoană de la masă a fost Iuda, care ulterior l-a trădat pe Isus. Cu toate acestea, nu există nicio referire care să susțină această teorie.

O altă credință este că frica de numărul 13 este cauzată de faptul că este un număr irațional și că 12 este numărul de perfecțiune.

Astăzi, triskaidekaphobia este larg acceptată în rândul culturilor occidentale. Multe companii aeriene omit al 13-lea rând în locuri. Chiar și unele orașe sar peste numărul 13 al unei străzi. Vineri, 13, este considerată o zi deosebit de ghinionistă și a existat o franciză de filme care a profitat de superstiția din jurul acesteia. Frica de vineri 13 este cunoscută sub numele de paraskevidekatriaphobia. Originile acestei frici nu sunt cunoscute, dar pot fi legate de uciderea cavalerilor templieri într-o zi de vineri, 13 octombrie 1307.

Indiferent de clasificarea sa științifică, triskaidekaphobia este o teamă foarte reală pentru mulți oameni și o legendă populară pentru alții. Pare a fi o fobie străveche și răspândită, ale cărei origini nu pot fi niciodată înțelese pe deplin.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.