Revista care te menține sănătos

Știați că?

Curiozităţi despre corpul uman… în cifre

Dr. Dorel Drăghici, medic primar medicină de familie
28 octombrie 2019
Share
Curiozităţi despre corpul uman… în cifre

Părul crește cu o viteză de 1 până la 1,5 cm pe lună și poate măsura până la 10 metri dacă nu este niciodată tăiat pe parcursul vieții. Faza de creștere durează între 2 și 4 ani pentru bărbați și 2 până la 6 ani pentru femei.

Pierdem în medie 100 de fire de păr pe zi, atunci când acestea ajung la sfârșitul ciclului de creștere. Cu o medie de cădere cuprinsă între 100.000 și 150.000 de fire de păr, această pierdere este considerată minoră.

Există organe în corpul omenesc care cresc în permanență de-a lungul vieții. De exemplu, nasul crește de-a lungul vieții și își schimbă forma vizibil, pur și simplu ca urmare a legilor gravitației. Pentru că pielea mai subțire și mai puțin elastică de pe nas are tendința de a se lăsa. La fel se întâmplă și în cazul urechilor, care cresc cu 0,22 milimetri pe an sau 1 centimetru în 50 de ani.

Compusă în proporție de 70% din apă, pielea îndeplinește diferite funcții: protejează împotriva tuturor tipurilor de agresiuni, menține temperatura și permite evacuarea toxinelor prin transpirație. Ciclul său de reînnoire este de 28 de zile. De-a lungul existenței noastre, pierdem 18 kilograme de piele compusă din particule moarte, foarte fine.

Creierul este unul dintre cele mai complexe organe ale corpului și deține încă multe secrete în ciuda progreselor înregistrate de neuroștiința din ultimele decenii. Compus din aproape 100 de miliarde de neuroni, este capabil să trimită și să primească mesaje spre și dinspre diferitele organe ale corpului. Contrar credinței populare că doar 10% din creier ar fi de fapt utilizat, cercetările arată că acesta este folosit aproape 100%.

Inima este o „mașinărie” care nu se odihnește niciodată, se contractă neobosit zi și noapte cu o medie de 100.000 de bătăi pe zi, sau de 30 de milioane de ori pe an, de aproximativ 2,4 miliarde de ori pe parcursul unei vieți.

Pe parcursul vieții, o femeie va avea menstruație timp de 4.200 de zile. În timpul menstruației, o femeie pierde în medie 40 ml de sânge.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.