Revista care te menține sănătos

Știați că?

Broccoli conţine mai multe proteine decât friptura

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
17 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Broccoli conţine mai multe proteine decât friptura

Adoptarea unei diete bogate în legume este una dintre cele mai uşoare metode de a ne îmbunătăţi sănătatea şi starea de bine. De altfel, concluzia unui studiu recent – ale cărui rezultate au fost prezentate la Nutrition 2019, reuniunea anuală a Societăţii Americane pentru Nutriţie – sugerează că un aport scăzut de fructe poate provoca 1 din 7 decese cauzate de boli de inimă şi că aportul scăzut de legume poate provoca 1 din 12 decese cauzate de boli de inimă.

Dacă aveţi nevoie de un impuls pentru a le consuma, vă prezentăm câteva informaţii care ţin de domeniul „ştiaţi că”.

  • Legumele de culoare verde închis au mai multă vitamina C în comparaţie cu legumele de culoare deschisă.
  • Nu există niciun fel de alimente cu calorii negative! Deci nici ţelina, ananasul sau ce alt fruct ori legumă aţi auzit că ar avea calorii negative nu are. Aşa că nu aşteptaţi minuni legate de acest aspect.
  • Există un curent popular, potrivit căruia legumele şi fructele congelate nu sunt la fel de hrănitoare precum cele proaspete. Din fericire, acest lucru nu este adevărat. Potrivit studiilor de specialitate, scăderea calităţii nutritive a legumelor şi fructelor congelate este neglijabilă.
  • Dacă s-ar acorda un trofeu pentru cea mai urâtă (în sensul de nedorită) legumă, varza de Bruxelles l-ar câştiga detaşat. Dar puţini ştiu că varza de Bruxelles este una dintre cele mai hrănitoare legume. Conţine multe vitamine şi minerale, aproape că nu are calorii, nu are grăsimi, nici colesterol şi, în plus, este foarte săţioasă.
  • Nici broccoli nu e tocmai miss/mister popularitate. Înainte de a spune pas, răspundeţi la următoarea întrebare. Ştiaţi că broccoli conţine mai multe proteine decât friptura? Aşa-i că parcă vă vine să vă mai gândiţi înainte de a-l refuza? Pe lângă abundenţă, proteinele din broccoli mai au un avantaj. Nu vin la pachet cu grăsimi saturate şi trans sau colesterol, deci nici nu prezintă risc de boli cardiovasculare.
  • Seminţele de dovleac sunt, de asemenea, o alegere bună ca sursă de proteine. Dacă vom compara cantităţi similare (în greutate) de seminţe de dovleac şi carne tocată de vită, câştigător la puncte va fi desemnat dovleacul, respectiv seminţele sale.
  • Ceapa conţine peste 100 de compuşi derivaţi ai sulfului, care au multiple beneficii pentru sănătate, de la prevenirea astmului la cea a unor tipuri de cancer.
  • Dacă vi se pare că tot mai des vă întâlniţi cu legume violet, inclusiv morcovi, cartofi, conopidă, porumb şi sparanghel, explicaţia e destul de simplă. Legumele violet au antocianine (substanţe care fac parte din categoria antioxidanţilor). Dintre beneficiile antocianinelor pentru sănătate amintim prevenirea bolilor de inimă, a unor tipuri de cancer şi îmbunătăţirea stării de sănătate generală.
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.