Revista care te menține sănătos

Știați că?

Femeile au mai multe migrene decât bărbaţii

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
20 noiembrie 2019
Share
Femeile au mai multe migrene decât bărbaţii

Migrena nu discriminează, dar are totuşi preferinţe. Deşi poate afecta atât femeile, cât şi bărbaţii, tinerii sau seniorii, dacă tragem linie, iese un „câştigător”. Potrivit Migraine Research Foundation, 85% dintre persoanele care suferă de migrene cronice debilitante sunt femei.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), migrena afectează 1 din 7 adulți la nivel global. Băieții se confruntă cu mai multe migrene decât fetele înainte de pubertate, apoi ecuația se schimbă, fetele și femeile se confruntă cu migrenele până după menopauză, când frecvenţa acestora scade.

O migrenă este mult mai mult decât o durere de cap groaznică. De obicei, este localizată pe o singură parte a capului, dar nu obligatoriu. Este, de asemenea, o boală neurologică incapacitantă, cu o gamă largă de simptome, incluzând tulburări vizuale, greață și vărsături, amețeli, sensibilitate la lumină, zgomote, mirosuri și – pentru unii – slăbiciune temporară pe o parte.

Episoadele pot dura de la câteva ore la câteza zile. Aproximativ 25% dintre „victime” se confruntă, de asemenea, cu „aura”, o colecție de perturbări senzoriale, cum ar fi licăriri de lumină, pete oarbe sau furnicături și amorțeală a mâinilor sau feței. Mai mult, migrena cu aură la femeile sub 50 de ani crește riscul de accident vascular cerebral ischemic, mai ales dacă sunt fumătoare și folosesc contraceptive orale.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.