Revista care te menține sănătos

Știați că?

Există situaţii în care pneumonia nu este contagioasă

Dr. Cristina Luiza Davidoiu, medic primar boli infecţioase
4 decembrie 2019
Share
Există situaţii în care pneumonia nu este contagioasă

Cât de contagioasă este pneumonia? Această întrebare este legitimă și mai dificilă decât pare. Pentru că există mai multe tipuri de pneumonie cu un nivel de contagiozitate diferit în funcție de factorul cauzator (virală sau bacteriană).

Să începem prin a reaminti că pneumonia este o infecție a plămânilor și trebuie făcută clar deosebirea de pneumopatie, care este o afecțiune a plămânilor și nu este neapărat contagioasă.

Pneumonia bacteriană cu pneumococ, cel mai puțin contagioasă

Bacteria care cauzează cel mai frecvent pneumonia este pneumococul, dar pneumonia bacteriană cu pneumococ este puțin contagioasă. Ea este prezentă chiar și la persoane în stare bună de sănătate (la 5-10% dintre adulți și la 20-40% dintre copii) fără să provoace însă boala. La persoanele sensibile, însă, pneumococul, localizat inițial în sfera ORL, invadează alte organe și poate trece în sânge, ajunge la creier (atunci vorbim de meningită) sau la plămâni (și atunci de-abia vorbim de pneumonie). La această răspândire contribuie și factorii de risc individuali: fumatul, vârsta mai mică de 2 ani sau mai mare de 65 de ani.

Pneumonia bacteriană tuberculoasă este contagioasă

Cea mai periculoasă bacterie din punct de vedere al contagiozității este cea a tuberculozei. Din nefericire, pneumonia tuberculoasă este rară, dar impune măsuri de izolare a pacientului.

Ca și în cazul pneumococului, transmiterea este orală: prin tuse, vorbit sau strănut, persoana răspândește picături de salivă în aer (picături Flugge). Cu toate acestea, trebuie să fii foarte aproape de pacient pentru a putea fi contaminat.

Raceala sau pneumonie? Asa le diferentiati!

Pneumonia virală este cea mai contagioasă, dar și cel mai puțin periculoasă

Pneumoniile virale sunt cele care se transmit cel mai ușor. De ce? Deoarece picăturile de salivă care transportă virusul și sunt împrăștiate în aer de pacient sunt mai mici decât cele care transportă bacteriile, rămân mai mult în suspensie și se proiectează mai departe.

Transmiterea nu este numai orală, poate fi suficient și contactul cu obiecte sau suprafețe „contaminate”.

În realitate, nu pneumonia însăși este contagioasă, ci virusul respirator (rinovirus pentru răceli, virusul gripal pentru gripă etc.), ce provoacă infecția. Din nou, riscul de a dezvolta pneumonie după contactul cu virusul respirator infecțios depinde de factorii individuali de risc.

Acest tip de pneumonie afectează în special copiii sub zece ani, din cauza expunerii ridicate în copilărie la virusurile respiratorii.

Când se poate spune că o persoană bolnavă este contagioasă

Diagnosticul de pneumonie este cel mai des confirmat de o radiografie pulmonară. Febră ridicată, dureri în piept, tuse, respirație și oboseală caracterizează de obicei pneumonia bacteriană.

Dacă infecția pulmonară este cauzată de un virus, perioada de incubație a bolii, în timpul căreia persoana nu are simptome, dar este contagioasă, este de obicei între 24 și 72 de ore.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.