Revista care te menține sănătos

Neurologie

Rolul acizilor graşi în tratarea migrenelor

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
19 mai 2022
Share
Rolul acizilor graşi în tratarea migrenelor

Migrena este o durere puternică de cap, localizată de obicei pe o parte a capului. Adesea este însoțită de greață, vărsături și sensibilitate extremă la lumină și sunet. O migrenă poate dura de la câteva ore până la câteva zile, iar durerea poate fi atât de severă încât interferează cu activitățile zilnice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău.

Cauzele exacte ale migrenelor nu se cunosc, însă par a fi legate de anumite modificări ale creierului și de gene. Părinții ne pot transmite chiar şi factorii declanșatori ai migrenei, cum ar fi oboseala, luminile puternice sau schimbările meteorologice. Timp de mulți ani, oamenii de știință au crezut că migrenele se produc din cauza modificărilor fluxului sangvin din creier. În prezent, cei mai mulți cred că acest lucru poate contribui la durere, dar nu este cel care „dă startul”.

acizi grași, acizi grași omega-3, omega-3, migrena, krill,

Cauzele migrenei

Gândirea actuală este că o migrenă începe probabil atunci când celulele nervoase hiperactive trimit semnale care declanșează nervul trigemen. Acest lucru determină organismul să elibereze substanțe chimice precum serotonina și peptida asociată genei calcitoninei (CGRP). CGRP face vasele de sânge din căptușeala creierului să se umfle. Apoi, neurotransmițătorii provoacă inflamație și durere.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3-6-9 vegetal de la Naturalis. Este o sursă de acizi graşi nesaturaţi cu efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, precum şi a metabolismului şi sănătăţii pielii, părului şi unghiilor.

Acizii graşi reduc durata migrenelor

Dacă suferiţi de migrene, ar fi bine să luaţi în calcul creşterea consumului de pește gras și uleiuri de krill. Recomandarea are la bază concluziile unui studiu recent, potrivit căruia acizii graşi au capacitatea de a reduce durata migrenelor. În cadrul studiului, femeile au constituit majoritatea participanților (88%). Vârsta medie a participanților a fost de 38 de ani. Subiecții au avut în medie 5-20 de atacuri de migrenă pe lună, 67% îndeplinind criteriile pentru migrena cronică.

Sindromul de intestin iritabil şi migrena. Ce legătură există?

acizi grași, acizi grași omega-3, omega-3, migrena, krill,

Ce sunt acizii grași?

Acizi grași sunt lanțuri lungi de acid lipidic-carboxilic care se găsesc în grăsimi și uleiuri și în membranele celulare drept component al fosfolipidelor și glicolipidelor. Acizii grași oferă energie, dar și îmbunătățesc structura membranelor celulare. Sunt împărțiți în patru categorii:

  • saturați
  • grăsimile trans
  • mononesaturați
  • polinesaturați, inclusiv acizii grași omega-3 (EPA și DHA)

Grăsimile trans și cele saturate cresc riscul de boli cardiovasculare, în timp ce grăsimile nesaturate dețin proprietăți antiinflamatoare și protejează inima.

acizi grași, acizi grași omega-3, omega-3, migrena, krill,

Principalele surse de acizi grași omega-3

Cele mai bune surse de acizi grași omega-3 (DHA și EPA) sunt reprezentate de:

  • pește, în special cel gras (somon, macrou, ton, hering, sardine)
  • uleiul de pește, în special uleiul de ficat de cod
  • scoici
  • caviar
  • ulei de krill, specie de nevertebrate marine (înrudite cu crustaceele)

Atât uleiul de pește, cât și cel de krill sunt excelente surse de acizi grași omega-3, însă uleiul de krill se poate absorbi mai bine la nivelul organismului. În plus, uleiul de krill este mai bogat în antioxidanți ce protejează organismul de stresul oxidative, care participă în mod direct la apariția migrenelor.

Principalele surse vegetale de omega-3 sunt semințele de in, chia, nucile şi soia.

Aportul de acizi graşi poate fi crescut şi cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Sfatul specialistului

Migrena este o boală inflamatorie și necesită substanțe antiinflamatorii pentru a o combate. Acizii grași omega-3 conțin micronutrienți antiinflamatori ce pot reduce semnificativ intensitatea migrenei. Astfel, o dietă adecvată bogată în acizi grași omega-3 poate îmbunătăți calitatea vieții a persoanelor care suferă de migrene, în egală măsură ca tratamentul medicamentos. Schimbarea stilului de viață (creșterea activității fizice, dieta adecvată și ameliorarea stresului) poate fi extrem de utilă pentru prevenirea și ameliorarea atacurilor de migrenă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.