Revista care te menține sănătos

Neurologie

Cum puteți să fiţi alături de o persoană cu Alzheimer

21 februarie 2023
Share
Cum puteți să fiţi alături de o persoană cu Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecţiune neurologică degenerativă progresivă a creierului, care determină probleme de memorie, gândire şi comportament. Persoanele afectate îşi pierd memoria şi experimentează un declin cognitiv, deoarece boala duce la moartea celulelor de la nivelul creierului.

La nivel mondial, la fiecare 3 secunde, o persoană dezvoltă demență. La momentul actual se estimează că sunt peste 50 de milioane de persoane care trăiesc cu demență, și se așteaptă ca acest număr să se dubleze la fiecare 20 de ani, ajungând la 152 milioane până în 2050.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Potrivit Societății Române Alzheimer, în ţara noastră, boala Alzheimer este mult subdiagnosticată. Se estimează că sunt în jur de 300.000 de persoane bolnave, dintre care diagnosticate între 10-15%.

La finalul anului trecut, Clinica de neurologie Neuroaxis a demarat campania #NeuroPuternici, prin intermediul căreia și-a propus să crească gradul de conștientizare asupra afecțiunilor neurologice în rândul populației generale. Au fost diseminate mesaje de impact și metode prin care putem să oferim, cu toții, ajutor celor care trăiesc cu aceste boli și care se confruntă cu dificultăți, stigmă și idei preconcepute din partea societății.

Cum puteţi ajuta

Iată ce puteţi face pentru cineva care suferă de Alzheimer, astfel încât să aibă o calitate a viații mai bună:

  • Încercaţi să stabiliţi o rutină zilnică fixă, previzibilă pentru persoana cu Alzheimer (de la trezit, la spălat, mâncat etc.).
  • Asistaţi-o atunci când vă solicită ajutorul, dar acordaţi-i autonomie și permiteţ-i să aibă control asupra programului zilnic.
  • Comunicaţi eficient și cu mult calm.
  • Oferiţi-i încredere și practicaţi ascultarea activă, cu empatie și răbdare.
  • Încearcaţi să îi înțelegeţi emoțiile și stările.
  • Păstraţi la vedere fotografii, amintiri și obiecte cu valoare sentimentală, care să ofere încredere și siguranță persoanei cu Alzheimer.
  • Implicaţi persoana în activități simple: gătit, plimbări în natură, curățenie, lucru în grădină etc.
  • Oferiţi-vă să o ajutați să își programeze într-o agendă evenimente, întâlniri, diverse activități.
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.