Revista care te menține sănătos

Neurologie

Boala Parkinson: simptome si progresie

21 februarie 2018
Share

Boala Parkinson reprezinta o afectiune a creierului ce cauzeaza pierderea progresiva a controlului asupra musculaturii. Simptomele bolii Parkinson tind sa fie usoare la inceput si, cateodata, pot fi trecute cu vederea.

 

Semnele distinctive ale acestei afectiuni includ tremor, miscari incetinite ale corpului, rigiditate si tulburari de echilibru. Desi boala Parkinson este asociata frecvent cu tremorul, nu toate persoanele care au Parkinson au si tremor.

 

Cum progreseaza boala Parkinson?

Desi la prima vedere boala Parkinson poate suna ca un diagnostic teribil, speranta de viata a acestor persoane este aproape egala cu cea a persoanelor fara aceasta boala. In unele cazuri, primele simptomele evolueaza lent in 20 de ani. Aproximativ 5-10% dintre cazuri apar inainte de varsta de 50 de ani. Varsta medie de aparitie a acestei afectiuni este de 62 de ani, iar persoanele care au cazuri in familie au un risc mai mare. De asemenea, barbatii au un risc cu 1,5 mai mare sa faca boala Parkinson comparativ cu femeile.

Aceasta afectiune este progresiva, ceea ce inseamna ca apar schimbari continue in creier de-a lungul timpului. Medicii masoara stadiile si severitatea simptomelor bolii Parkinson prin scala Hoehn si Yahr. Stadializarea acesteia ajuta in alegerea celui mai bun tratament.

 

Care sunt primele simptome?

Primele semne din boala Parkinson pot fi subtile si confundate cu alte afectiuni. Acestea includ:

  • Tremuraturi fine ale unui deget, ale mainii, piciorului sau a unei buze;
  • Rigiditate sau dificultati de mers;
  • Dificultati in coborarea de pe un scaun;
  • Scris de mana mic si ingramadit;
  • Postura aplecata in fata;
  • Expresie faciala serioasa, ca o „masca”.

Tremorul apare in aproximativ 70% dintre cazurile de boala Parkinson. Debuteaza, de obicei, la nivelul degetelor sau mainii, atunci cand sunt in repaus, si nu cand sunt folosite. Acestea tremura ritmic, de obicei cu 4-6 batai pe secunda.

Bradichinezia. Pe masura ce inaintam in varsta, capacitatea de miscare a corpului devine din ce in ce mai redusa. Insa, daca cineva prezinta bradichinezie, un semn al bolii Parkinson, miscarile lente pot interfera cu viata de zi cu zi. Atunci cand vreti sa va miscati, corpul poate sa nu raspunda imediat, sau poate intepeni.

Pierderea echilibrului. Persoanele cu boala Parkinson tind sa aiba o postura aplecata spre fata, cu umerii cazuti si cu capul in afara. Pe langa problemele de mers, acestea pot avea tulburari de echilibru. Acest lucru creste riscul de cadere.

Rigiditatea apare atunci cand muschii sunt incordati si nu se relaxeaza. De exemplu, bratele pot sa nu se miste in timpul mersului. Pot aparea crampe sau dureri musculare.

Exista si alte simptome frecvente ce nu au legatura cu aparatul locomotor, precum:

  • Boala parkinson: simptome si progresieSomn neodihnitor sau oboseala in timpul zilei;
  • Dificultati la inghitirea alimentelor;
  • Tulburari de memorie, confuzie sau dementa;
  • Piele grasa si matreata;
  • Constipatie.

 

Care sunt cauzele bolii Parkinson?

O zona mica din creier, denumita substanta neagra, controleaza miscarile corpului. In boala Parkinson, celulele de la acest nivel inceteaza sa mai produca dopamina, substanta ce faciliteaza comunicarea dintre nervi. Pe masura ce aceste celule mor, creierul nu mai primeste mesajele necesare despre cum si cand sa se miste.

 

Cum traim cu aceasta afectiune?

Boala Parkinson afecteaza multe aspecte ale vietii de zi cu zi, insa puteti ramane activ cu ajutorul medicamentelor. Acestea pot ameliora tulburarile de dispozitie, precum depresia si anxietatea. Un terapeut ocupational va poate evalua siguranta acasa. Va trebui sa indepartati toate obstacolele din casa, precum covoarele, si sa puneti niste bare de care sa va tineti in baie, pentru a preveni o eventuala cadere. De asemenea, un logoped va poate ajuta cu tulburarile de vorbire si de inghitire.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.