Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Cum sa va stimulati memoria

5 aprilie 2013
Share

Daca memoria este precum un muschi, atunci trebuie neaparat sa o stimulam. Iar daca veti tine zilnic o agenda, un jurnal a ceea ce aveti de facut, aceasta activitate este extrem de benefica pentru memoria dumneavoastra, in plus si foarte utila pentru ca va permite sa va verificati.

Creierul inregistreaza fiecare eveniment precum un computer. Ca si alte parti ale corpului, creierul are nevoie de exercitii fizice si mentale, alaturi de alte cateva activitati care sa il stimuleze. De exemplu, jocurile de tip cuvinte incruisate stimuleaza anumite capacitati cognitive, insa asta nu inseamna ca va asigura o memorie optima.

Nu va faceti insa griji, pentru ca iesitul cu prietenii, cititul unei carti sau urmaritul unui film sunt si ele activitati care stimuleaza memoria.

Memoria si mineralele

Un studiu realizat de catre expertii de la Kings College din Londra si de cei de la Universitatea din Rochester, New York, a aratat ca aportul redus de fier poate avea un efect negativ asupra IQ-ului si functiei cognitive. Acest lucru se intampla deoarece lipsa de fier determina un nivel scazut al hemoglobinei, ce afecteaza furnizarea oxigenului catre creier. Fierul joaca un rol important si in ceea ce priveste transmiterea semnalelor catre creier. Esential este sa aveti o alimentatie in care sa includeti fructe proaspete, legume, rosii, peste, ulei de masline etc.

Stimulati memoria inca din tinerete

Este important sa stimulati memoria pe tot parcursul vietii, pentru ca astfel creierul va compensa efectele imbatranirii, fiind capabil sa creeze noi sisteme neuronale de stocare a informatiilor, conditia este sa fie indeajuns solicitat. Asadar, inainte de a ajunge la varsta de 60 de ani, ar trebui sa incepeti sa va stimulati creierul. Cercetarile au demonstrat ca stimularea mentala mentine creierul sanatos. Oamenii care au o memorie excelenta au mai multe interese si pot face fata cu usurinta unor taskuri multiple. Pe masura ce o persoana imbatraneste, este normal sa intampine cateva schimbari in ceea ce priveste memoria, insa activitatea este cea care ne ajuta sa nu uitam unde am pus anumite lucruri sau cand trebuie sa mergem la anumite intalniri.

Cafeaua

Cafeaua poate imbunatati performantele mentale si memoria, deoarece stimuleaza mai multe regiuni ale creierului legate de concentrare, de starea de spirit, de starea de veghe etc. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit ca adultii care beau cafea chiar inaintea unui test de memorie au demonstrat o imbunatatire semnificativa a performantelor comparativ cu persoanele care bausera cafea fara cofeina. Este nevoie insa sa consumati cafea cu moderatie, nu mai mult de sase cesti pe zi. In plus, atunci cand sunteti la serviciu, trebuie sa scapati de stres pentru ca memoria stocheaza si emotiile negative, tocmai de aceea trebuie sa incercati sa va relaxati.

 

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este un arbore cu numeroase beneficii, printre care: imbunatateste circulatia sangvina a creierului, dilatand vasele de sange si crescand alimentarea cu oxigen. De asemenea, combate radicalii liberi despre care se spune ca dauneaza celulelor creierului. Rozmarinul si salvia pot, de asemenea, sa stimuleze memoria, ameliorand oboseala mentala. Uleiurile esentiale din aceste plante ne pot face sa ne simtim mai alerti, sa avem o stare de spirit mai buna si stimuleaza, de asemenea, nervul olfactiv, ce are efecte asupra functionarii creierului. De asemenea, incercati sa invatati pe de rost numerele de telefon, sa memorati anumite adrese, astfel incat aceste exercitii sa va stimuleze memoria.

Ruxandra Raica

Sursa: www.topsante.com, www.dailymail.co.uk

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.