Revista care te menține sănătos

Neurologie

Strategii de iarnă pentru controlul bolii Alzheimer

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
24 noiembrie 2023
Share
Strategii de iarnă pentru controlul bolii Alzheimer

Boala Alzheimer, o afecțiune neurodegenerativă progresivă, reprezintă o provocare semnificativă atât pentru persoanele implicate, cât și pentru îngrijitorii acestora. Deși nu există un leac pentru Alzheimer, există strategii care pot ajuta la gestionarea simptomelor sale și la îmbunătățirea calității generale a vieții. Sezonul de iarnă aduce provocări unice în contextul gestionării bolii Alzheimer.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Impactul iernii asupra bolii Alzheimer

Iarna poate avea un impact profund asupra persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer din cauza mai multor factori, precum:

Expunerea redusă la lumina soarelui. Zilele mai scurte și expunerea limitată la lumina soarelui pot afecta rutina somnului. Această perturbare poate duce la creșterea agitației, a confuziei și a simptomelor, în special seara, la persoanele care suferă de Alzheimer.

Provocările legate de vremea rece. Temperaturile scăzute și vremea aspră pot face ca activitățile în aer liber să fie mai puțin accesibile. Această mobilitate redusă poate duce la un comportament sedentar crescut, care poate exacerba declinul cognitiv și problemele de sănătate fizică.

Reducerea socializării. Vremea de iarnă descurajează adesea întâlnirile sociale, ceea ce poate contribui la sentimente de singurătate și izolare la persoanele cu Alzheimer. Implicarea socială este foarte importantă pentru bunăstarea cognitivă și emoțională.

Alzheimer, boala Alzheimer, iarnă,

Cum puteți gestiona boala Alzheimer pe timp de iarnă?

Există mai multe strategii care pot fi adoptate cu succes pentru a ține sub control boala Alzheimer pe timpul iernii, precum:

Terapia cu lumină. Pentru a combate expunerea redusă la lumina soarelui în timpul iernii, luați în considerare utilizarea lămpilor de terapie cu lumină. Aceste lămpi emit lumină puternică, cu spectru complet, care poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene și la îmbunătățirea somnului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl. Datorită ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu pentru insomnie.

Activitățile în interior. Încurajați activitățile de interior care implică mintea și corpul. Puzzle-urile, jocurile de societate și hobby-urile creative pot oferi stimulare mentală și pot preveni agitația.

Mențineți o rutină. Consecvența este esențială pentru persoanele cu Alzheimer. Respectați o rutină zilnică, inclusiv orele regulate de masă și de culcare, pentru a scădea riscul de confuzie și anxietate.

Activitatea fizică. Aceasta este esențială pentru menținerea funcției cognitive și a sănătății generale. În timp ce exercițiile în aer liber pot fi limitate, luați în considerare opțiunile de interior, cum ar fi exercițiile pe scaun, yoga, dansul sau kinetoterapia.

Nutriția echilibrată. Asigurați-vă că persoanele cu Alzheimer au o dietă bine echilibrată, bogată în nutrienți care stimulează creierul. Acizii grași Omega-3, antioxidanții și vitamina D pot fi deosebit de benefice.

Hidratarea. O hidratare adecvată este esențială pe tot parcursul anului, dar poate fi neglijată iarna. Încurajați consumul regulat de lichide pentru a preveni deshidratarea, care poate înrăutăți funcția cognitivă.

Preveniți infecțiile. Mențineți o igienă bună și încurajați persoanele cu Alzheimer să se vaccineze împotriva gripei pentru a reduce riscul de boli de sezon.

Siguranța la domiciliu. Vremea de iarnă poate crește riscul de alunecări și căderi. Păstrați căile de acces libere de gheață și zăpadă și asigurați-vă că mediul de acasă este sigur pentru o persoană vârstnică.

Concluzie

Chiar dacă iarna prezintă provocări unice pentru persoanele suferinde de boala Alzheimer și pentru îngrijitorii acestora, ea oferă, de asemenea, oportunități pentru strategii și adaptări creative. Abordând aceste strategii simple puteți controla boala Alzheimer în timpul lunilor de iarnă. Cu dedicație și sprijin, cei afectați de Alzheimer se pot bucura de o calitate mai bună a vieții, chiar și în fața provocărilor sezoniere.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.