Revista care te menține sănătos

Neurologie

Sindromul serotoninergic: cauze si simptome

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
16 aprilie 2021
Share
Sindromul serotoninergic: cauze si simptome

Serotonina este o substanta produsa de organism, ce are capacitatea de a permite celulelor nervoase si ale creierului sa comunice intre ele. Serotonina are efecte numai benefice asupra organismului. Un nivel prea mare, insa, poate sa duca la cresterea excesiva a activitatii celulei nervoase, cauzand sindromul serotoninergic, o cascada de simptome ce pot fi fatale.

Este important sa identificati simptomele sindromului serotoninergic, in special atunci cand urmati un tratament cu medicamente antidepresive. Mai mult, acestea trebuie comunicate medicului, in special daca v-a fost modificata schema de tratament sau daca v-a fost crescuta doza medicamentelor.

Care sunt simptomele sindromului serotoninergic?

Simptomele sindromului serotoninergic apar, de obicei, la cateva ore dupa administrarea unor anumite medicamente ce afecteaza nivelul serotoninei. Simptomele acestui sindrom includ:

  • Agitatie si neliniste
  • Confuzie
  • Dilatarea pupilelor ochilor
  • Dureri de cap
  • Diaree
  • Greata si/sau varsaturi
  • Schimbari ale tensiunii arteriale si/sau ale temperaturii
  • Cresterea pulsului
  • Pierderea coordonarii musculare
  • Tremuraturi
  • Transpiratii abundente

In unele cazuri, sindromul serotoninergic poate pune viata in pericol. Daca aveti urmatoarele simptome, mergeti de urgenta la spital:

  • Febra ridicata
  • Convulsii
  • Batai neregulate ale inimii
  • Pierderea cunostintei

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Care sunt cauzele sindromului serotoninergic?

Sindromul serotoninergic poate aparea daca luati anumite medicamente, in special antidepresive, ce influenteaza nivelul serotoninei din organism. Cel mai mare risc al sindromului serotoninergic apare daca luati doua sau mai multe medicamente si suplimente ce au efect asupra nivelului serotoninei. Acesta tinde sa apara mai frecvent la initierea tratamentului sau la cresterea dozei unui medicament pe care il luati deja.

Cele mai frecvente medicamente antidepresive implicate in cresterea nivelului serotoninei sunt inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei.

Insa, exista si alte medicamente ce pot creste nivelul serotoninei din organism, precum cele folosite in tratarea anxietatii, insomniei, migrenei si a durerii.

Sindromul serotoninergic nu poate fi diagnosticat printr-un singur test. Medicul va va intreba in legatura cu istoricul medical, inclusiv despre medicamentele si suplimentele pe care le luati, insa va efectua si un examen clinic fizic. Exista si alte afectiuni ce pot mima simptomele sindromului serotoninergic. Analizele de sange pot exclude prezenta acestora.

Sindromul serotoninergic: cauze si simptome

Care este tratamentul sindromului serotoninergic?

Persoanele care sufera de sindromul serotoninergic sunt internate in spital pentru evaluarea si tratamentul simptomelor. Un lucru foarte important in tratarea sindromului serotoninergic este intreruperea administrarii medicamentului care a cauzat aceasta conditie. Se pot administra benzodiazepine pentru a trata agitatia si/sau convulsiile. Perfuziile sunt necesare pentru a mentine hidratarea. In unele cazuri mai grave, se recomanda administrarea unor medicamente ce blocheaza producerea de serotonina.

Nu luati niciodata o doza mai mare de medicamente decat cea prescrisa, in special daca urmati un tratament cu medicamente ce influenteaza nivelul serotoninei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.