Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Puteti intarzia aparitia dementei. Puneti-va mintea la treaba!

27 noiembrie 2015
Share

Cazurile de dementa se inmultesc continuu, iar printre simptome se numara tulburarile de memorie, de judecata si de gandire. Pierderea memoriei si dementa progreseaza pe masura ce stadiile bolii avanseaza. Simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicamentelor, insa dementa nu poate fi vindecata.

Studiile arata ca exista anumite beneficii oferite de activitatea mentala. Instalarea dementei si a pierderii de memorie poate fi prevenita prin mentinerea activitatii mentale. Deci, anumite jocuri, puzzle-uri si alte metode de antrenare a creierului pot incetini pierderea memoriei si alte probleme mentale. Asta nu inseamna ca exercitiile pentru creier reprezinta o cale sigura prin care poate fi prevenita boala Alzheimer. Insa acestea pot intarzia aparitia simptomelor si pot mentine functionarea corecta a creierului pentru o perioada mai lunga de timp.

Studiile intaresc ideea de a va antrena creierul

Unul dintre studii a implicat mai mult de 2.800 de adulti cu varsta mai mare de 65 de ani. Acestia au participat la 10 sesiuni de antrenare a mintii, timp de 5-6 saptamani. Aceste sesiuni au fost axate pe anumite tactici pentru abilitati de memorie, judecata si viteza de procesare a informatiilor. Persoanele care au participat la acest antrenament au aratat imbunatatiri care au durat cel putin cinci ani. In plus, au inregistrat imbunatatiri si in privinta sarcinilor zilnice, precum abilitatea de a gestiona banii si treburile gospodaresti.

Alt studiu a demonstrat ca exercitiile pentru creier au amanat declinul tulburarilor de gandire. Dupa ce anumite persoane au inceput sa experimenteze simptome ale bolii Alzheimer, declinul mental a fost incetinit in cazul celor care au participat la astfel de exercitii. Deci, persoanele care isi pun mintea la contributie pot petrece o perioada mai scurta din viata intr-o forma de declin, chiar daca boala Alzheimer este deja instalata.

Ce tipuri de exercitii pentru creier sunt recomandate?

Exercitiile pentru creier pot varia de la persoana la persoana. Insa ideea principala se bazeaza pe mentinerea creierului activ. De exemplu, puteti incepe cu ceva simplu, precum sa mancati ocazional cu mana pe care nu o folositi pentru aceasta activitate. De asemenea:

  • Invatati ceva nou, cum ar fi o limba straina sau sa cantati la un instrument muzical.

  • Jucati jocuri de masa cu copiii sau cu nepotii. Puteti organiza saptamanal si un joc de carti cu prietenii sau incercati jocuri noi. In plus, relatiile sociale ajuta creierul.

  • Dezlegati integrame, rebusuri sau alte puzzle-uri.

  • Jucati online jocuri video sau de memorie.

  • Anchor Cititi, scrieti sau mergeti la cursuri educationale pentru adulti.

Cum ne ajuta, de fapt, acest antrenament?

Studiile arata ca mentinerea unui creier activ poate reduce distrugerea masiva a celulelor nervoase, cum se intampla in boala Alzheimer, poate oferi suport pentru dezvoltarea unor noi celule nervoase si poate incuraja celulele nervoase sa trimita semnale intre ele. Atunci cand provocati creierul si il mentineti activ prin intermediul exercitiilor sau al altor activitati, puteti alcatui o rezerva de celule nervoase si legaturi intre acestea. Puteti chiar sa ajutati la cresterea unor celule nervoase noi. Acesta este unul dintre motivele pentru care cercetatorii au gasit o legatura intre boala Alzheimer si un nivel scazut al educatiei. Expertii considera ca activitatea mentala suplimentara oferita de educatie poate proteja creierul prin intarirea conexiunilor dintre celulele acestora.

exercitii pentru creier

Pastrarea calmului si relaxarea sunt la fel de importante ca stimularea creierului prin exercitii noi. Nervozitatea, stresul sunt foarte daunatoare pentru celulele nervoase. Stresul poate perturba procesele cognitive, cum sunt invatarea si memoria, si poate scadea calitatea vietii.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.