Revista care te menține sănătos

Neurologie

Metode prin care va puteti imbunatati memoria

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 februarie 2022
Share
Exclusiv online
Metode prin care va puteti imbunatati memoria

Uitarea ocazionala este normala, in special in perioadele stresante. Insa istoricul genetic joaca un rol important in pierderea de memorie, in special atunci cand este vorba despre unele afectiuni, precum boala Alzheimer. De asemenea, stilul de viata si dieta au un rol la fel de important.

Iata cum va puteti imbunatati memoria in mod natural.

Consumati mai putin zahar

Consumul excesiv de zahar a fost asociat cu multiple afectiuni cronice, inclusiv cu declinul cognitiv si pierderea de memorie de scurta durata.

Evitarea consumului de zahar protejeaza nu doar memoria, ci imbunatateste si sanatatea generala.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Ginkgo biloba care ajută la îmbunăţirea memoriei, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ şi combaterea sindromului mâinilor şi picioarelor reci.

Luati suplimente cu ulei de peste

Uleiul de peste este bogat in acizi grasi Omega-3. Acestia sunt importanti pentru sanatatea generala si au rolul de a scadea riscul de afectiuni cardiovasculare, inflamatie, stres, anxietate si incetinesc declinul cognitiv.

Multe studii au demonstrat ca suplimentele cu ulei de peste pot imbunatati memoria, in special in cazul persoanelor varstnice.

Uleiul de peste: beneficii pentru sanatate

Practicati meditatia

Practica meditatiei va poate influenta pozitiv multe aspecte ale vietii. Aceasta induce relaxarea, reduce stresul, durerea, tensiunea arteriala si imbunatateste memoria. Pe langa beneficiile aduse creierului, meditatia imbunatateste sanatatea generala.

Mentineti o greutate corporala normala

Mentinerea unei greutati corporale normale este esentiala pentru sanatatea mintii si a corpului. Aceasta este una dintre cele mai bune metode de a va pastra in forma si de a evita aparitia unor boli cronice multiple. Obezitatea este un factor de risc pentru declinul cognitiv. In plus, aceasta boala poate determina aparitia rezistentei la insulina si a inflamatiei, conditii ce pot afecta memoria.

Odihniti-va suficient

Lipsa somnului a fost asociata cu alterarea memoriei, in timp. Somnul joaca un rol important in memorie, transformand memoria de scurta durata in cea de lunga durata. Este recomandat sa dormiti intre 7 si 8 ore pe noapte pentru a va conserva sanatatea si memoria.

memorie

Evitati consumul de alcool in exces

Consumul excesiv de alcool poate afecta sanatatea in mai multe moduri, inclusiv creierul si memoria. Alcoolul are efecte toxice asupra creierului, iar execsul afecteaza hipocampul, o parte a creierului care joaca un rol vital in memorie. Este recomandat sa nu depasiti doua bauturi alcoolice pe zi in cazul barbatilor si una pe zi in cazul femeilor.

Antrenati-va creierul

Antrenarea creierului se face prin efectuarea unor jocuri ale creierului, precum integrame, rebusuri sau chiar unele aplicatii pe telefon care ajuta la imbunatatirea memoriei. Este necesar sa efectuati aceste jocuri timp de 15 minute pe zi, 5 zile pe saptamana. Acestea pot scadea si riscul de aparitie a dementei.

Evitati consumul de carbohidrati nesanatosi

Consumul excesiv de carbohidrati (prajituri, cereale cu zahar, orez si paste, paine) poate altera memoria. Aceste alimente au un indice glicemic mare, ceea ce inseamna ca organismul digera carbohidratii repede, ducand la cresterea rapida a zaharului din sange. O dieta bogata in carbohidrati este asociata cu dementa si cu declinul cognitiv.

Carbohidratii, intre sursa de energie si kilograme in plus

Testati-va nivelul de vitamina D

Vitamina D este un nutrient important ce joaca roluri esentiale in corp. Nivelul scazut de vitamina D a fost asociat cu mai multe probleme de sanatate, inclusiv alterarea memoriei. Deficitul de vitamina D este foarte frecvent, in special la persoanele care traiesc in zone mai reci sau au pielea mai inchisa la culoare.

Este indicat sa mergeti la medic pentru a va testa nivelul vitaminei D si sa luati, in functie de rezultat, suplimente, la indicatia medicului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.