Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Traumatismele cerebrale, diagnosticate cu un simplu test de sange

10 octombrie 2011
Share

Alarmati de numarul mare de tomografii care se fac in urma accidentelor si de faptul ca multe dintre persoanele supuse radiatiilor descopera cand primesc rezultatul ca nu au nimic, cercetatorii au pornit in cautarea unei metode mai simple de diagnosticare a traumatismelor craniene.

Si aceasta nu a intarziat sa apara. Potrivit unui studiu dat recent publicitatii, un simplu test de sange poate arata daca o persoana sufera sau nu de un traumatism cranian.

Din cele aproximativ 100.000 de persoane supuse anual unei scanari craniene in Franta, doar 10% au primit rezultate pozitive care aratau ca intr-adevar au probleme de sanatate. Cercetatorii si-au inceput studiile pornind de la ideea ca, in momentul in care corpul este supus unui stres important, astrocitele, celulele care inconjoara neuronii din creier, produc o proteina numita S-100B, care se gaseste si in fluxul sangvin. Atunci, ei au realizat ca, dintr-o simpla mostra de sange, isi pot da seama de starea creierului, respectiv de prezenta sau absenta leziunilor de la nivelul lui.

Testul nu poate anunta o posibila complicatie

Pe langa faptul ca este mult mai ieftin, rezultatele acestui test pot fi aflate si mai repede decat cele ale unui computer tomograf, de exemplu. Cu toate acestea, o problema ramane inca nerezolvata. Din pacate, nici testul nu poate anunta aparitia unei viitoare complicatii.

In timpul unui studiu de 15 luni, 1.500 de pacienti au fost scanati, dar li s-a facut si analiza de sange S-100B. Concluzia este ca doar aproximativ 7% dintre pacienti au avut un rezultat pozitiv la scanat, iar dintre 292 de pacienti accidentati, al caror test de sange a iesit negativ, doar unul a avut scanner pozitiv, insa n-a dezvoltat nici el complicatii care sa impuna ingrijiri suplimentare.

„Testul de sange al proteinei S-100B este, deci, o tehnica promitatoare care va permite, cu siguranta, diagnosticarea mai sigura si mai putin costisitoare a traumatismelor cerebrale pe viitor”, au declarat reprezentantii studiului.

Text: Cristina Ionescu

Sursa: www.lepoint.fr

Nota pentru articolul «Traumatismele cerebrale, diagnosticate cu un simplu test de sange»:2.00/ 5 (3 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.