Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Sindromul picioarelor nelinistite

31 mai 2013
Share

Va invartiti in fiecare noapte de pe o parte pe alta si nu stiti cum sa mai stati sa adormiti cat mai repede? Acestea sunt manifestari care caracterizeaza, de regula, una dintre cele mai obisnuite, si totusi putin cunoscute, tulburari ale somnului, numita sindromul picioarelor nelinistite (SPN).

Sindromul picioarelor nelinistite sau boala Willis-Ekbom este o conditie neurologica, ce presupune nevoia irezistibila, urgenta de a misca intregul corp pentru a opri senzatiile inconfortabile sau ciudate. Afecteaza cel mai des picioarele, dar poate aparea si la nivelul bratelor. Miscarea partii afectate a corpului moduleaza senzatiile, aducand ameliorare temporara. Incidenta bolii este destul de mare, afectand intre 3 si 10% din populatia adulta. Persoanele care prezinta simptome severe sunt, de regula, varstnicii.

Cum se diagnosticheaza?

Grupul International de Studii al Sindromului Picioarelor Nelinistite a propus patru criterii minimale de diagnostic clinic pentru aceasta afectiune:

  • Nevoia imperioasa de a misca picioarele, de obicei insotita sau cauzata de o senzatie neplacuta sau inconfortabila la nivelul picioarelor.
  • Nevoia de miscare sau senzatiile neplacute incep sau se inrautatesc in timpul perioadei de odihna sau inactivitate, cum ar fi statul intins sau in sezut.
  • Nevoia de miscare sau senzatiile neplacute sunt partial sau total ameliorate de miscare, cum ar fi plimbarea sau intinderea, cel putin cat timp activitatea continua.
  • Nevoia de miscare sau senzatiile neplacute se inrautatesc seara sau noaptea mai mult decat in timpul zilei, ori apar doar seara sau noaptea.

SPN poate fi primar sau secundar

Forma primara reprezinta deseori o boala familiala. Cea secundara este intalnita in sarcina, neuropatii periferice, mielopatii, uremie, artrita reumatoida, boala Parkinson si deficienta de fier. Severitatea bolii este masurata pe Scala Internationala de Evaluare a Sindromului Picioarelor Nelinistite, care contine 10 intrebari pentru evaluarea severitatii acesteia.

Optiuni terapeutice

Multe dintre formele sindromului picioarelor nelinistite sunt usoare si nu necesita tratament. Aceste forme pot fi ameliorate prin modificarea stilului de viata:

  • Evitarea substantelor stimulante (tutun, alcool, cafea);
  • Efectuarea de execitii fizice regulate;
  • Stabilirea unui program normal de somn;
  • Intinderea si masajul membrelor inferioare;
  • Aplicarea de comprese calde sau reci la nivelul membrelor.

In cazul in care simptomele sunt severe si nu raspund la modificarea stilului de viata, se recomanda asocierea tratamentului medicamentos: agenti dopaminergici, benzodiazepine, opioizi si anticonvulsante, de obicei, in priza unica, inainte de culcare.

Cateva sfaturi pentru prevenirea tulburarii ar fi:

  • In primul rand, tratarea afectiunilor care ar putea duce la dezvoltarea sindromului picioarelor nelinistite: diabetul, insuficienta renala cronica, anemia prin deficit de fier.
  • Evitarea, pe cat posibil, a stresului prelungit.

Dr. Anca Maria Cristescu

Medic specialist neurologie

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.