Revista care te menține sănătos

Știri

Stresul îmbătrânește, la propriu

Mădălina Cristea; surse: sciencedaily.com, medicalxpress.com
6 martie 2024
Share
Stresul îmbătrânește, la propriu

Stresul îi face pe adulții tineri să arate și să se simtă mai în vârstă decât sunt de fapt. Concluzia le aparține cercetătorilor de la North Carolina State University și a fost publicată recent pe platform academică Wiley.

În comunitatea oamenilor de știință s-a pus de multe ori problema impactului pe care îl are stresul asupra îmbătrânirii. Există multe cercetări substanțiale în acest sens. Până acum, acestea au inclus persoane în vârstă. Astfel, specialiștii au tras concluzia că atunci când seniorii se simt mai în vârstă decât sunt în realitate, este afectată starea de bine.

Tinerii de azi sunt mai stresați decât tinerii de odinioară

Cu toate acestea, pentru a putea fi dezvoltate metode cât mai eficiente de intervenție care să protejeze sănătatea mintală și fizică, este necesară o abordare timpurie. De aceea, cercetătorii de la North Carolina State University și-au propus să analizeze problema stresului la adulții tineri.

„Această cercetare este deosebit de oportună, deoarece numeroși specialiști au remarcat că a crescut volumul de stres cu care se confruntă tinerii în prezent, comparativ cu situația generațiilor anterioare”, explică autorul studiului Shevaun Neupert, profesor la North Carolina State University.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl. Ajută la combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

În demersul lor, cercetătorii au colectat date de la 107 adulți tineri cu vârste cuprinse între 18 și 36 de ani. Subiecții au completat un chestionar de bază, urmat de câte un chestionar zilnic detaliat, în decurs de opt zile consecutive. Testele zilnice au fost concepute pentru a surprinde cantitatea de stres pe care tinerii o aveau în fiecare zi, cât de mult control simțeau că au asupra vieții lor și cât de tineri se simțeau și arătau în acele zile.

„Constatarea cheie a cercetătorilor a fost că, în zilele când participanții la studiu au raportat că au experimentat niveluri mai mari de stres decât în ​​mod obișnuit, aceștia au raportat totodată că arată și se simt mai în vârstă decât sunt de fapt”, conchide profesorul Neupert. Specialiștii atrag atenția, însă, că acest lucru a fost valabil doar în zilele în care subiecții au raportat totodat[ că au sentimentul că nu dețin control total asupra propriilor vieți.

Profesorul Neupert atrage atenția că nivelurile de stres și de control asupra vieții sunt chestiuni relative. Astfel, un individ ar putea raporta că se confruntă cu un nivel scăzut de stres, însă dacă nivelul de stres a fost mai mare decât în mod normal, cercetătorii au văzut efectul. În același mod, un individ ar putea raporta că simte că are un nivel semnificativ de control asupra vieții, însă dacă avea mai puțin control decât a raportat în mod normal, cercetătorii au văzut acest lucru.

stresul imbatraneste, stres, burnout, cea mai stresata generatie,

Stresul afectează și tinerii, nu doar persoanele mature

“De aici se desprinde ideea că fenomenul stresului care îi face pe oameni să se simtă mai în vârstă nu se limitează la adulții în vârstă, ci se poate întâmpla și tinerilor”, explică Neupert.

Așadar, cercetătorii sugerează că tinerii se confruntă cu un nivel istoric de stres. Acest lucru afectează vârsta pe care ei o resimt. Drept urmare, este necesară acordarea unei atenții deosebite asupra modului în care este evaluată sănătatea fizică și mintală a acestei generații. O astfel de nevoie este urgentă, mai ales în contextul în care au fost identificate, în cercetări anterioare, niveluri crescânde de stres în intervalul de vârstă 40-50 de ani.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.