Revista care te menține sănătos

Neuropsihiatrie

Inofensiv? Sughitul poate semnala un atac vascular cerebral

30 septembrie 2015
Share

 

Cand beti ceva prea repede sau prea mult ori cand inghititi mancarea pe nemestecate, este foarte posibil sa incepeti sa sughitati. Un aspect considerat banal de majoritatea covarsitoare a oamenilor. Mai ales ca, in afara de a fi un pic jenant pentru cel care sughita si un pic deranjant pentru cei din jur, sughitul este un reflex considerat inofensiv.

Totusi, lucrurile nu stau tot timpul astfel. Putina lume stie ca sughitul poate semnala ceva mult mai infricosator: un accident vascular cerebral in derulare, in special in cazul femeilor. Cu siguranta, aceasta afirmatie va va face sa priviti sughitul din alta perspectiva. Evident, nu trebuie sa va speriati si sa considerati ca, de acum incolo, la orice sughit, exista riscul declansarii unui atac vascular cerebral.

Oarecum curios, mecanismul care cauzeaza sughitul nu este inca pe deplin cunoscut nici in prezent. Se stie ca este o contractie brusca, involuntara, a diafragmei, ce se produce in acelasi timp cu contractiile corzilor vocale si inchiderea totala a glotei, blocand patrunderea aerului.

Mai exista si alte semne

„Nu vorbim despre aceleasi sughit care apare cand inghitim repede, ci de un sughit continuu, dureros, sever, care apare din neant; acesta poate semnala un atac vascular cerebral”, explica neurologul Diana Greene-Chandos, director al departamentului de neurostiinta din cadrul Wexner Medical Center al Universitatii de Stat din Ohio (SUA). Acesta este sughitul violent care v-ar putea trimite la camera de garda a spitalului. Atunci cand sughitul este cu adevarat un semn al unui accident vascular cerebral, daca sunteti atenti, s-ar putea sa sesizati si alte manifestari ale organismului. Printre acestea se numara durerile in piept, o stare de amorteala generala sau vedere neclara. Dar, spune dr. Greene-Chandos, sughiturile sunt de multe ori atat de severe, incat v-ar putea face sa nu mai fiti in stare sa sesizati si celelalte simptome.

Putina lume stie asta

Este greu de imaginat un sughit de asemenea amploare, dar cei care l-au experimentat, din pacate, stiu cel mai bine despre ce este vorba. Si asta pentru ca majoritatea populatiei nici macar nu stie ca sughitul poate fi si altceva decat un banal „hac” enervant. Echipa dr. Greene-Chandos a intervievat recent 1.000 de femei si a constatat ca doar 10% dintre acestea stiau ca sughitul poate fi un simptom al unui accident vascular cerebral. Vestea proasta este insa, potrivit echipei de cercetatori, ca nici macar medicii nu sunt la curent cu aceasta informatie. Atunci cand o femeie se prezinta la Urgente cu sughituri incontrolabile, majoritatea medicilor nu se gandeste ca ar fi vorba de un atac vascular cerebral si nu actioneaza in consecinta de la bun inceput, spune dr. Greene-Chandos.

decupat secundara sughit si avcTratamentul prompt salveaza vieti

Dar aceasta este o afectiune in care fiecare minut conteaza, mai ales ca medicamentele impotriva cheagurilor de sange functioneaza cel mai bine atunci cand sunt administrate in decurs de trei ore de la primele simptome. Cu cat o femeie si medicul care o consulta pot identifica mai devreme aceste semne specifice sexului feminin, cu atat sunt sanse ca interventia medicala sa aiba reusita. Iar asta in contextul in care in SUA, de exemplu, accidentul vascular cerebral este a cincea cauza de deces, 130.000 de americani murind in fiecare an din cauza acestei boli.

De ce la femei

Sughitul este asociat cu un tip de accident vascular cerebral care apare in partea din spate a creierului, acest tip fiind intr-adevar mai frecvent la femei. „Asta, probabil, are ceva de-a face cu componenta sughitului si modul in care se manifesta in mod diferit un accident vascular cerebral, dar nu stim in intregime ce se intampla”, spune dr. Greene-Chandos. Asta nu inseamna ca sughitul trebuie sa fie primul criteriu dupa care sa considerati ca aveti un atac vascular cerebral.

Ar putea fi vorba si de o indigestie groaznica, spune dr. Greene-Chandos, dar totul trebuie analizat si cu ceea ce transmite corpul fiecaruia in acel moment: „Daca observati ceva amorteala, dureri in piept sau vedere incetosata, impreuna cu acele sughituri, atunci nu le neglijati!”.

Uneori, sughitul poate avea si cauze psihologice, dar, in majoritatea cazurilor, poate fi tratat in cateva minute. Sughitul poate aparea individual sau in crize, iar daca se repeta cateva zile, poate semnala o lipsa de potasiu in organism.

Mircea Doaga

Sursa: Prevention.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.