Revista care te menține sănătos

Neurologie

De ce boala Parkinson se poate agrava în lunile reci

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
24 noiembrie 2023
Share
De ce boala Parkinson se poate agrava în lunile reci

Boala Parkinson, o afecțiune neurodegenerativă care afectează milioane de persoane din întreaga lume. Deși progresia bolii Parkinson este, în general, treptată, există tot mai multe dovezi care sugerează că boala se poate agrava în timpul lunilor reci.

Iată care sunt motivele pentru care boala Parkinson se poate agrava când vremea este rece.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Sensibilitatea la temperatură

Persoanele cu boala Parkinson prezintă adesea o sensibilitate crescută la schimbările de temperatură. Această sensibilitate crescută este cauzată de o disfuncția sistemului nervos autonom, care reglează funcțiile organismului, printer care şi controlul temperaturii. În timpul lunilor mai reci, capacitatea organismului de a menține o temperatură stabilă poate fi compromisă, ceea ce duce la mai multe efecte adverse asupra persoanelor cu Parkinson.

Reducerea activității fizice

Vremea rece tinde să descurajeze activitatea fizică, chiar și în cazul persoanelor sănătoase. Pentru persoanele cu Parkinson, acest lucru poate fi deosebit de dăunător. Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru gestionarea simptomelor, deoarece ajută la îmbunătățirea echilibrului, flexibilității și mobilității. Atunci când temperatura scade, este mai puțin probabil ca persoanele să efectueze activități în aer liber, ceea ce duce la o scădere a condiției fizice, a forței musculare și a bunăstării generale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Benesio Neuroalfa. Un supliment alimentar cu o compoziţie complexă, care poate ajuta la îmbunătăţirea memoriei, susţine sistemul nervos periferic şi funcţiile cerebrale. Ajută la meliorarea simptomelor din neuropatie, inclusiv neuropatia diabetică.

boala Parkinson, Parkinson, vremea rece,

Rigidizarea mușchilor

Rigiditatea musculară este un simptom caracteristic al bolii Parkinson, iar temperaturile mai scăzute pot exacerba această problemă. Vremea rece face ca mușchii să se contracte și să se încordeze, ceea ce face și mai dificilă mișcarea liberă a persoanelor cu Parkinson. Această rigiditate musculară crescută poate duce la o mai mare dificultate în ceea ce privește sarcinile zilnice, cum ar fi mersul, îmbrăcatul și chiar vorbitul.

Problemele de absorbție a medicamentelor

Multe persoane cu boala Parkinson se bazează pe medicamente pentru a-și gestiona simptomele. Cu toate acestea, vremea rece poate afecta absorbția medicamentelor în diferite moduri. În primul rând, temperaturile mai scăzute pot încetini procesele metabolice ale organismului, ceea ce duce la o absorbție întârziată și la o eficacitate redusă a medicamentelor. În al doilea rând, persoanele implicate pot omite mai ușor să își ia medicamentele așa cum au fost prescrise atunci când se confruntă cu disconfortul provocat de vremea rece. Acest lucru poate duce la exacerbarea simptomelor.

Vulnerabilitatea sistemului imunitar

Vremea rece este adesea asociată cu o incidență mai mare a infecțiilor respiratorii, care poate fi deosebit de problematice pentru persoanele cu Parkinson. Acestea pot avea deja un sistem imunitar compromis, ceea ce îi face mai susceptibili la boli. Infecțiile respiratorii suplimentare pot duce la o deteriorare a stării generale de sănătate, dar și la o exacerbare a simptomelor Parkinsonului, cum ar fi oboseala și dificultățile de respirație.

Factorii psihologici

Tulburarea afectivă sezonieră, un tip de depresie care apare în funcție de anotimp, este mai răspândită în timpul lunilor de iarnă. Aceasta, combinată cu provocările vieții cu Parkinson, poate exacerba simptome precum anxietatea, depresia și tulburările de somn.

Boala Parkinson şi vremea rece. Concluzii

Deși boala Parkinson este o afecțiune complexă și cu multiple fațete, este clar că vremea rece poate exacerba simptomele acesteia în mai multe moduri. De la sensibilitatea crescută la temperatură până la reducerea activității fizice și creșterea rigidității musculare, persoanele cu Parkinson se confruntă cu provocări unice în timpul lunilor de iarnă. Măsurile de prevenție pot include ajustarea medicației, prioritizarea programelor de exerciții fizice în interior, căutarea de sprijin psihologic și menținerea legăturilor sociale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.