Revista care te menține sănătos

Neurologie

Bolile neurologice degenerative

31 august 2017
Share
Bolile neurologice degenerative

Bolile neurologice degenerative sau neurodegenerative reprezinta un termen generic pentru o serie de conditii care afecteaza, in primul rand, neuronii. Neuronii sunt, practic, „pietrele de temelie” ale sistemului nervos ce include creierul si maduva spinarii; neuronii nu se reproduc si nici nu pot fi inlocuiti. Bolile neurodegenerative sunt afectiuni incurabile care conduc la degenerarea progresiva si moartea celulelor nervoase.

Printre altele, bolile Alzheimer, Huntington si Parkinson afecteaza mai mult de 45 de milioane de oameni din intreaga lume. Apar, de obicei, pe masura ce inaintam in varsta si au simptome asemanatoare.

Impactul bolilor neurodegenerative

Pacientii care sufera de aceste tulburari resimt schimbari atat in ceea ce priveste starea de spirit, cat si la nivel cognitiv. Impactul este resimtit si de catre familia si prietenii pacientului in cauza si este cu atat mai greu, cu cat aceste afectiuni nu pot fi vindecate. Prin studiile pe animalele de laborator si pe subiectii umani, expertii incearca sa reduca evolutia bolilor si sa descopere cauzele exacte.

In plus, oamenii de stiinta au identificat asemanari cheie intre tulburarile neurodegenerative datorita progreselor care s-au facut in domeniile geneticii, biochimiei, biologiei celulare etc. Toate aceste eforturi au relevat prezenta unor proteine anormale si au nascut intrebari despre cum aceste proteine interfereaza cu functiile celulare normale si cum se raspandesc in creier.

Boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai comuna forma de dementa si poate fi fatala. Distruge celulele creierului si cauzeaza probleme de memorie, gandire si comportament. Simptomele bolii Alzheimer se impart in cognitive, comportamentale si psihiatrice. Simptomele cognitive afecteaza memoria, limbajul, judecata si alte procese de gandire. Simptomele comportamentale si psihice afecteaza modul in care pacientul se simte si actioneaza. Tratamentul individualizat poate reduce simptomele.

Bolile neurologice degenerative

Boala Parkinson

Aceasta tulburare a sistemului nervos central rezulta in urma pierderii de celule in diferite parti ale creierului, inclusiv intr-o regiune a creierului numita substantia nigra; neuronii din aceasta regiune sintetizeaza dopamina. Dopamina este responsabila de trimiterea semnalelor in creier ce permit coordonarea miscarilor. In lipsa dopaminei, oamenii nu isi mai pot controla miscarile. Printre simptomele bolii se numara tremorul, miscarile sunt mult mai lente, apare o instabilitate a posturii si rigiditatea. In plus, pacientii pot suferi de usoare pierderi de memorie, tulburari de dispozitie, constipatie, tulburari de somn, dificultati de vorbire. Boala nu poate fi vindecata, insa medicatia si stilul de viata contribuie la controlul simptomelor.

Scleroza multipla

Fibrele nervoase sunt protejate de un invelis proteic numit mielina care ajuta la conducerea impulsurilor electrice. Cand mielina se inflameaza, fluxul normal al impulsurilor nervoase la nivelul sistemului nervos central este intrerupt. Inabilitatea fibrelor nervoase de a conduce impulsurile electrice duce la aparitia simptomelor sclerozei multiple. Aceste simptome pot varia de la caz la caz. Printre simptomele bolii se numara slabiciune musculara, rigiditate, furnicaturi, intepaturi, amorteli, vertij, constipatie, probleme cognitive si emotionale, depresie, anxietate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.