Revista care te menține sănătos

Nutriție

Top alimente pentru sanatatea creierului

25 noiembrie 2014
Share

Exista numeroase alimente si suplimente alimentare ce ne pot accelera memoria, atentia si functiile creierului. Nu putem nega faptul ca, pe masura ce imbatranim, corpul nostru imbatraneste odata cu noi. Vestea buna este ca ne putem imbunatati sansele de a ne mentine un creier sanatos daca adaugam alimente si bauturi “destepte” in dieta zilnica.

 

Iata care sunt acestea:

Cofeina – aceasta substanta ne energizeaza si ne ajuta sa ne concentram. O putem gasi in cafea, ciocolata, bauturi energizante si in unele medicamente. Cafeina ne tine in alerta, desi efectul este pe termen scurt, insa o cantitate prea mare ne poate face sa ne simtim inconfortabil.

Zaharul – acesta este sursa de energie preferata a creierului – nu zaharul rafinat, insa glucoza, care este procesata de organism. De aceea, un pahar ce contine o bautura dulce ne poate oferi o memorie, atentie si abilitate mentala mai bune pe termen scurt. Insa, nu exagerati: o cantitate prea mare de zahar va poate duce la acumularea de kilograme in plus.

Pestele – o sursa importanta de proteine pentru creier este reprezentata de peste, bogat in acizi grasi omega-3 (ce sunt cheia pentru un creier sanatos). Aceste grasimi au o putere extraordinara: o dieta bogata in omega-3 a fost corelata cu un risc scazut de dementa si accident vascular cerebral. In plus, acestia joaca un rol important in imbunatatirea memoriei, in special pe masura ce inaintam in varsta. Pentru un creier sanatos, consumati peste de cel putin doua ori pe saptamana.

Nucile si ciocolata – nucile si semnintele reprezinta o sursa excelenta de antioxidantul vitamina E, ce este in stransa legatura cu riscul scazut de declin cognitiv, pe masura ce imbatranim. Ciocolata neagra are, de asemenea, proprietati antioxidante si contine stimulenti naturali, precum cofeina.

Avocado si cerealele integrale – fiecare organ din corp depinde de fluxul sanguin, in special inima si creierul. O dieta bogata in cereale integrale si fructe, precum avocado, scad riscul de boli cardiovasculare si nivelul colesterolului. Acestea reduc si riscul de aparitie a placilor de aterom (colesterol) si imbunatatesc circulatia sanguina, ceea ce duce la o buna oxigenare a creierului.

Vitaminele, mineralele si suplimentele – desi se promoveaza suplimentarea dietei cu vitaminele C, B, E, beta-caroten si magneziu, este recomandat sa fie, totusi, rezervate persoanelor ce au un deficit dovedit al acestora. Cercetatorii afirma ca ginsengul, ginkobiloba si combinatiile de vitamine si minerale sunt cele mai bune pentru functionarea creierului.

 

Sfaturi despre dieta

Daca dieta zilnica nu contine nutrientii necesari, va poate scadea puterea de concentrare. Daca mancati prea mult sau prea putin, puteti influenta agilitatea. O masa copioasa va poate face sa va simtiti obositi, in timp ce prea putine calorii pot avea ca rezultat crizele de foame. Incercati sa mentineti o dieta echilibrata, consumand o varietate de alimente sanatoase.

Daca vreti sa va imbunatatiti abilitatea de a va concentra, incepeti ziua cu un mic dejun ce consta intr-un suc de fructe 100% natural, o bagheta integrala cu somon si o ceasca de cafea. Pe langa o dieta echilibrata, medicii mai recomanda si sa:

  Top alimente pentru sanatatea creieruluiVa odihniti suficient pe timpul noptii
  Mentineti o hidratare optima a organismului, cu cel putin 2L de apa pe zi
  Faceti exercitii fizice in mod constant, de cel putin 3 ori pe saptamana
  Meditati de cate ori puteti pentru a va relaxa si pentru a va ajuta sa ganditi mai limpede

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.