Revista care te menține sănătos

Wellness club

Acizii grasi Omega-3: beneficii pentru tulburarile de dispozitie

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 iunie 2022
Share
Acizii grasi Omega-3: beneficii pentru tulburarile de dispozitie

Acizii grasi Omega-3 sunt intalniti in primul rand in uleiul de peste si unele alge marine. Acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA) sunt tipurile de acizi grasi Omega-3 care aduc cele mai multe beneficii si pentru ameliorarea tulburarilor psihice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Omega 3 Forte, care contribuie la scăderea trigliceridelor şi a colesterolului „rău”.

In cazul relatiei cu psihicul, aciizii grasi Omega-3 au mai multe moduri de a actiona. De exemplu, acestia pot traversa cu usurinta bariera membranei creierului si interactiona cu moleculele implicate in tulburarile de dispozitie. De asemenea, au si proprietati antiinflamatoare ce pot ameliora simptomele depresiei.

Acizii grasi Omega-3 au fost studiati in cadrul mai multor tulburari de dispozitie, printre care si depresia post-partum. In cazul tulburarii bipolare (depresia maniacala), acizii grasi Omega-3 sunt mai eficienti in starea de depresie decat in starea maniacala. Totodata, acestia pot ameliora si unele simptome din cadrul schizofreniei, tulburarea de personalitate borderline, tulburarea obsesiv-compulsiva si deficitul de atentie.

Tratament recomandat de specialist

Dozele recomandate pentru ameliorarea depresiei sunt cuprinse intre 1 si 10 grame pe zi, insa nu este indicat sa decideti dozele fara sfatul medicului. De exemplu, in faza maniacala a tulburarii bipolare, Omega-3 pot accentua simptomele. Este indicat sa mergeti la medic pentru a discuta in legatura cu beneficiile si efectele acizilor grasi Omega-3 in fiecare caz in parte.

Tulburarile de dispozitie: identificare si tratament

Cand trebuie sa avem grija

Acizii grasi Omega-3 sunt, in general, siguri si bine tolerati. Insa, in anumite situatii, se recomanda precautie:

  • este posibil sa aveti tulburari gastrointestinale sau sa simtiti un gust intens de peste.
  • este indicat sa se foloseasca cu precautie la persoanele care au suferit recent sau vor suferi in curand o interventie chirurgicala, deoarece pot creste riscul de sangerare.
  • in cazul femeilor gravide, suplimentarea cu Omega-3 poate fi benefica, atat pentru fat, cat si pentru mama. Insa, acestia nu trebuie administrati fara avizul medicului ginecolog.
  • in cazul tulburarii bipolare, dupa cum a fost mentionat, acizii grasi pot accentua simptomele din cadrul fazei maniacale. Se recomanda administrarea acestora doar in faza depresiva si doar cu acordul medicului.

Cele mai bune surse vegetale de Omega-3

acizi grasi omega 3

Vindecare sau ameliorare?

Administrarea acizilor grasi Omega-3 ca tratament poate fi promitatoare pentru tratarea tulburarilor psihice, fiind naturali si usor de gasit, atat in surse naturale (alimente), cat si in suplimente alimentare. Insa, pentru a fi sigur, efectele acestui tratament pe termen lung necesita efectuarea mai multor studii de specialitate, inainte de a decide daca poate duce la vindecarea acestor afectiuni sau doar la imbunatatirea starii de dispozitie.

Administrarea de Omega-3 la copii si adolescenti

Copiii si adolescentii cu depresie pot beneficia, de asemenea, de tratamentul cu acizi grasi Omega-3. Insa, unele studii sunt inca in desfasurare pentru a determina daca suplimentarea cu Omega-3 (administrati ca atare sau in combinatie cu vitamina D) poate preveni aparitia depresiei la adultii tineri. Ca si in cazul altor situatii, este recomandata administrarea acestora la copii si adolescenti doar cu avizul medicului pediatru.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.