Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cum ne rezolvă somnul problemele

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
10 aprilie 2023
Share
Cum ne rezolvă somnul problemele

Poate că vi s-a spus măcar o dată în viaţă, când vă aflaţi într-un impas, să nu vă mai gândiţi (la problemă) şi să dormiţi, pentru că dimineaţă se va rezolva sau veţi vedea altfel situaţia. De altfel, la fel ne învaţă şi proverbul „Noaptea e un sfetnic bun”. Iată ce spun cercetătorii.

S-a tot vorbit despre importanţa somnului şi a odihnei suficiente pentru sănătate. Un aspect mai puţin cunoscut este faptul că oamenii de ştiinţă au descoperit că somnul vă poate rezolva problemele. În timpului somnului, creierul nu doarme. Face anumite conexiuni pentru ca, atunci când v-aţi trezit, să vedeți lucrurile cu alți ochi.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl; care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

Trierea gândurilor şi găsirea rezolvărilor

În timpul somnului, creierul face un triaj al evenimentelor și al emoțiilor apărute peste zi. În funcţie de „încărcătura emoţională” pe care o are un eveniment, creierul apreciază importanţa sa, dar şi dacă a rămas ceva nerezolvat. Acest lucru este datorat pauzei cortexului prefrontal, parte a creierului ce se ocupă cu luarea deciziilor (inclusiv gândirea rațională și controlul impulsurilor). Atunci când cortexul prefrontal face o pauză, restul creierului are timp să acționeze fără constrângeri.

somnul, problemele, somnul problemele,

Soluţii noi la problemele vechi

Atunci când intrați în faza REM a somnului (ciclul cel mai puțin adânc, în care au loc cele mai multe vise), activitatea neurotransmiţătorilor serotonină și norepinefrină este diminuată. Norepinefrina sporește concentrarea asupra problemelor imediate și concrete. Când ambele „sunt puse pe pauză”, creierul are răgazul necesar „să pună ideile cap la cap” şi să vină cu soluţii noi la problemele vechi. Iar a doua zi vă veţi trezi gândindu-vă că vreţi să rezolvaţi problema într-un fel anume. Soluţia ar putea să vă pară „instinctuală”. Altfel spus, dacă vă întreabă cineva de ce aţi ales această rezolvare, nu aveţi o explicaţie concretă, logică, doar că „simţiţi că aşa trebuie să faceţi”. Chiar dacă cercetătorii au explicat cum v-a rezolvat somnul problemele, ei nu vă pot spune dacă decizia este cea corectă, pentru că procesul este unul nerațional.

Înaintea somnului, lăsaţi gândurile să zboare

Dacă sunteţi genul de persoană care, înainte de a adormi, stă şi se gândeşte la o problemă, pe care o „întoarce pe toate părţile”, ar fi bine să încercaţi să vă schimbaţi obiceiul. Creierul preferă ca înainte de a adormi să vă lăsaţi mintea să zboare de la un gând la altul. Astfel, vă veţi relaxa şi veţi adormi uşor. La polul opus, concentrându-vă prea mult pe o problemă veţi adormi mai greu, cu posibile treziri peste noapte. Iar a doua zi veţi fi obosit şi cu probleme de concentrare, deci departe de a găsi o soluţie problemei care vă preocupă.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.