Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum sa evitati „ghinioanele”

29 aprilie 2016
Share

Fiecare dintre noi a avut macar o data in viata o perioada in care nimic nu parea sa mearga bine. Sigur vi s-a intamplat sa va confruntati cu situatii pe care le-ati considerat fara rezolvare, situatii incomode, care se repetau la nesfarsit, ruinandu-va ziua sau chiar saptamana. Se intampla adesea ca o intalnire de afaceri sa nu iasa exact asa cum ne-am dorit, sa incaltam o pereche de pantofi dimineata, iar la pranz sa regretam ca am facut-o, sa ne uitam telefonul acasa, sa punem in cafea sare in loc de zahar si lista poate continua.

Potrivit expertilor, am putea trece cu lejeritate peste astfel de momente, pe care nu ar trebui sa le lasam sa ne afecteze si pe care ar trebui sa le privim amuzati.

 

Exista intotdeauna probabilitatea sa se intample un lucru „rau”

Este bine sa ne amintim ca, de cele mai multe ori, „micile nenorociri” sunt evenimente aleatorii. Majoritatea oamenilor au tendinta de a asocia evenimentele, de a se gandi la acele relatii de cauza-efect. Astfel, evenimentele neutre se interpreteaza si cu siguranta veti auzi oameni afirmand ca Universul comploteaza impotriva lor. Aici este cheia. Persoanele care gandesc in sinea lor ca sunt norocoase sunt si recunoscatoare pentru ceea ce au si li se intampla lucruri pozitive, potrivit unui studiu realizat pe un numar de 400 de persoane de cercetatorul Richard Wiseman.

 

Gandirea ne afecteaza

Uneori, suntem atat de demoralizati de „mici ghinioane”, incat tindem sa facem din tantar armasar. Credinta unei persoane ca este ghinionista a fost legata de un deficit in ceea ce priveste abilitatea de a lua o decizie, de autocontrol si de a trece de la o sarcina la alta, potrivit rezultatelor unui studiu realizat in 2013 de John Maltby de la Universitatea din Leicester, Anglia.

In cadrul unui alt studiu, cercetatorii au intrebat 334 de participanti daca se considera norocosi sau ghinionisti, dupa care le-au testat functiile cognitive si procesele mentale implicate in urmarirea si atingerea obiectivelor. Persoanele care gandeau despre ele ca sunt ghinioniste au obtinut rezultate slabe. Nu au putut indeplini mai multe sarcini in acelasi timp, nu si-au putut controla raspunsurile impulsive etc.

 

Ce spun cercetarileres-secundara

In urma cercetarilor s-a descoperit ca, atunci cand ne gandim la valorile pe care le pretuim, acest lucru ne ajuta sa inlaturam stresul si sa imbunatatim performantele. Participantii la un studiu realizat in cadrul Clinicii UT-Northwestern, Statele Unite, erau mai putin nefericiti cand li se cerea sa indeplineasca anumite taskuri care le permiteau sa tina cont de valorile importante pentru ei. Alte cercetari au aratat ca studentii care au scris cu o noapte inaintea unui examen despre lucrurile in care ei credeau au inregistrat rezultate mai bune.

Se pare ca ritualurile superstitioase ajuta si ele, deoarece pot insufla asteptari pozitive. Daca bateti in lemn sau purtati un talisman aducator de noroc, va veti gandi ca alungati ghinionul si atrageti norocul. Se pare ca totul este o chestiune de gandire.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Wsj.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.