Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Vaccinul antigripal, scutul sanatatii tale

22 august 2017
Share

Cea mai eficienta modalitate de a preveni gripa ramane, fara indoiala, vaccinarea antigripala. Vaccinul imita infectia virala fara a produce imbolnavirea, astfel incat sa ofere posibilitatea organismului de a pregati eficient „arme” (anticorpi) specifice pentru ulterioara interactiune cu virusul.

Practic, organismului i se induce starea de a fi experimentat deja boala. Pentru a asigura protectia maxima fata de virusul gripal, compozitia vaccinului se schimba in fiecare an, stabilindu-se pa baza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), in functie de prognozele care incearca sa descopere tulpinile care urmeaza sa circule in sezonul rece urmator.

OMS stabileste compozitia vaccinului pentru sezonul rece

OMS conduce o retea internationala (activa in aproape 100 de tari in prezent) care primeste continuu informatii asupra virusurilor gripale identificate in diverse colturi ale lumii. Specialistii OMS stabilesc pe aceasta baza care ar fi tipurile de virusuri cu cea mai mare probabilitate de aparitie in anul viitor si, in luna ianuarie, trimit companiilor farmaceutice fabricante „reteta” vaccinului pentru sezonul rece imediat urmator.

Cine se poate vaccina?

In principiu, oricine se poate vaccina (cu exceptia copiilor pana in 6 luni), insa pentru a putea fi administrat, nu trebuie sa suferiti in acel moment de o boala febrila (incluzand si toate tipurile de infectii febrile ale tractului respirator).

Daca la majoritatea persoanelor vaccinul este recomandat, exista o serie de cazuri in care vaccinarea antigripala devine obligatorie. Acestea sunt:

  • Depresii ale sistemului imunitar: infectii HIV (SIDA), deficite primare imunitare;
  • Diabet zaharat atat tip I, cat si tip II;
  • Accidente vasculare cerebrale invalidante;
  • Boli renale grave (nefropatii cronice);
  • Afectiuni respiratorii severe: fibroza chistica, BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), insuficienta renala cronica;
  • Boli cardiologice severe: valvulopatii si cardiopatii congenitale severe, aritmii cardiace importante;
  • Boli hematologice: hemolize cronice mostenite sau dobandite, hemoglobinopatii;
  • Persoanele peste 70 de ani (indiferent de starea generala de sanatate).

 

Imunizarea prin vaccinarea antigripala se obtine in 14 zile

Dupa administrarea vaccinului prin injectare intramusculara sau subcutanata profunda, protectia se obtine in 14 zile. Sunt necesare aceste doua saptamani pentru sinteza de catre organism a anticorpilor specifici. Aceasta protectie se prelungeste pe un interval de 6-9 luni, acoperind fara probleme intregul sezon rece).

 

Eficienta vaccinului antigripal este de aproximativ 90%

Practic, dupa doua saptamani de la data vaccinarii, se obtine o protectie (imunitate) specifica totala la tulpinile de virus continute in vaccinul aferent sezonului respectiv. O problema poate aparea cand vaccinul administrat nu include si tulpina de virus care exista la un moment dat in comunitatea dumneavoastra. In acest caz, nu sunteti protejati si poate aparea clinic o forma de gripa (de obicei o forma mai usoara). Din acest motiv, spunem ca eficienta vaccinului este de aproximativ 90%.

De ce trebuie administrat in fiecare an?

Vaccinul antigripal trebuie administrat la fiecare inceput de noiembrie din doua motive:

  • Reteta vaccinului de anul trecut poate sa nu semene absolut deloc cu cea de anul acesta (formulele propuse de OMS variaza mult de la an la an);
  • Anticorpii produsi ca rezultat al vaccinului antigripal anterior dispar in timp, astfel incat, dupa 9 luni, ei nu mai pot asigura niciun fel de protectie.

 

  • Asigurati-va ca nu suferiti de nicio boala acuta febrila in acest moment (eventual in urma unui consult clinic general la medicul de familie)!
  • Nu uitati: protectia fata de virusul gripal apare abia la doua saptamani dupa vaccinare!
  • Vaccinati-va cat mai rapid!

Dr. Alin Popescu,

Medic specialist medicina sportiva

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.