Revista care te menține sănătos

Psihologie

Tulburarile de dispozitie: identificare si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
5 septembrie 2022
Share
Exclusiv online
Tulburarile de dispozitie: identificare si tratament

Daca simtiti ca nu mai aveti control asupra emotiilor si a dispozitiei de ceva timp, este posibil ca aveti o tulburare de dispozitie. Exista mai multe tipuri de tulburari de dispozitie, insa majoritatea pot fi tratate.

Tulburarile de dispozitie pot fi tratate cu ajutorul medicului si al psihologului, dar si cu sprijinul familiei. Daca va simtiti mai trist decat de obicei, fara un motiv aparent, este cazul sa consultati un medic. Va prezentam in continuare de cate tipuri pot fi tulburarile de dispozitie si ce este de facut.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Tulburarea bipolara

Aceasta cauzeaza aparitia schimbarilor de dispozitie extreme, de la depresie la stari de hiperactivitate, denumite manie. In perioadele de manie, va puteti simti mai energic, iar gandurile pot fi mai rapide. Puteti vorbi foarte mult, puteti face diverse activitati, insa comportamentul poate fi imprevizibil si nesanatos. Aceste schimbari bruste ale dispozitiei pot aparea de cateva ori pe an sau chiar de mai multe ori pe saptamana.

Tratamentul implica medicamentele prescrise de psihiatru, impreuna cu terapia cognitiv-comportamentala efectuata cu psihologul pentru a tine sub control problemele de la locul de munca sau din familie. Antidepresivele, antipsihoticele, anxioliticele sunt cel mai des folosite pentru a trata tulburarea bipolara.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care are rolul de a susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului.

Tulburarea depresiva majora

Aceasta este depresia clasica, ce se caracterizeaza prin perioade lungi de tristete, frustrare, nervozitate sau pierderea interesului fata de lucrurile pe care le iubiti. Activitatile simple pot fi greu de efectuat si va puteti simti fara speranta, gol pe dinauntru sau distras. De asemenea, pot aparea si tulburarile de somn (puteti dormi prea mult sau prea putin).

Tratamentul acesteia implica psihiatrul si psihologul, pentru initierea unui tratament cu medicamente antidepresive, dar si a terapiei cognitiv-comportamentale.

Depresia, demonul care otraveste sufletele

Tulburarea depresiva persistenta

Este o forma a tulburarii depresive majore, in care simptomele tin cel putin doi ani. Tratamentul consta in terapia cognitiv-comportamentala, in care puteti discuta despre afectiunea pe care o aveti, despre modul in care va afecteaza viata si despre metodele prin care o puteti ameliora sau trata. De asemenea, medicamentele pot fi de folos.

tulburari bipolare

Tulburarea afectiva sezoniera

Tulburarea afectiva sezoniera poate parea o tulburare depresiva majora, insa simptomele apar odata cu trecerea intr-un nou anotimp: incepe si se termina in aceeasi perioada a fiecarui an. Cel mai probabil, apare toamna si continua din iarna pana in vara. In aceasta perioada va puteti simti depresivi, cu un nivel de energie scazut, mai anxiosi sau puteti avea tulburari de somn.

Tratamentul consta in medicamente prescrise de psihiatru, terapia la psiholog, dar si terapia cu lumina. Aceasta consta in expunerea la cat mai multa lumina, asemanatoare celei naturale.

Tulburarea disforica premenstruala

Tulburarea disforica premenstruala este asemanatoare cu sindromul premenstrual, dar este mai grav. Va puteti simti trista, anxioasa, iritata si puteti avea schimbari bruste ale dispozitiei inainte de menstruatie (7-10 zile). Simptomele acestea pot deveni si mai accentuate daca suferiti deja de depresie si anxietate.

Tratamentul consta in efectuarea exercitiilor fizice, evitarea cofeinei si a alcoolului, precum si in adoptarea unei diete sanatoase. Suplimentele alimentare cu vitamina B6 si magneziu pot ajuta, insa este necesar sfatul medicului inainte. In cazuri severe, medicul va poate prescrie antidepresive administrate in permanenta sau doar in perioada de ovulatie si menstruatie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.