Revista care te menține sănătos

Psihologie

O inima vesela iubeste mai mult

15 mai 2024
Share

Vom spune curand “bun-venit” sarbatorilor de iarna. Pentru unii, mai ales pentru copii, este prilej de mare bucurie, pentru altii, dimpotriva, motiv de tristete, anxietate si insingurare.

Apropierea sarbatorilor aduce cu sine, an de an, instalarea euforiei, dar si a melancoliei. Desi avem doua mari sarbatori crestine pe an, Pastele si Craciunul, cel din urma este trait cu mult mai multa intensitate. Este momentul in care generozitatea si daruirea sunt de-a dreptul contagioase.

Esecul, motiv de tristete si deprimare
Dincolo de toate acestea, sarbatorile de iarna coincid cu finele anului, care este momentul bilantului si bifarii realizarilor. Atunci cand obiectivele si asteptarile au fost prea mari, lista esecurilor parca nu se mai termina. Rezultatul nu poate fi altul decat deprimarea, tristetea si izolarea.

Viata ideala versus realitatea
Un alt motiv pe langa asteptarile nerealiste ar fi ca unii dintre noi inca traiesc cu reprezentari idealiste referitoare la perioada sarbatorilor. Este adevarat ca acestea sunt intretinute, mai ales intr-o astfel de perioada, de promovarea in media a familiei ideale, petrecerii ideale, vietii ideale. Pentru cateva secunde, clipul publicitar te teleporteaza intr-o lume in care totul este numai lapte si miere, in care oamenii sunt fericiti, iubesc si sunt iubiti, au prieteni multi si se bucura in fiecare zi de petreceri si cadouri. Apoi, odata cu terminarea momentului publicitar, esti nevoit sa te trezesti si sa te intorci la realitate.

Singuratatea, cel mai puternic motiv de depresie
Situatia financiara, mai ales cea din timpul crizei, nu mai permite multora sa se bucure asa cum si-ar dori de sarbatori sau asa cum se intampla in trecut. Iata inca un motiv de deprimare. Un alt segment il reprezinta cei care nu au o relatie si resimt acest fapt ca pe o tragedie, mai ales in preajma sarbatorilor. Aceasta si pentru ca este momentul din an in care simti cel mai acut nevoia de a te bucura impreuna cu cei dragi, de a iubi si de a te simti iubit, iar sentimentul de gol interior devine mai acut. Daca pe parcursul anului persoanele singure gasesc cum sa-si umple timpul, refugiindu-se in munca sau iesind din cand in cand cu prietenii, in aceasta perioada prietenii sunt ocupati cu „jumatatile” lor. In lipsa carierei nici macar nu mai au sentimentul valorizarii.

Varstnicii, cei mai tristi
O alta categorie sunt batranii, afectati in fiecare an de depresie in perioada sarbatorilor, mai ales cei care nu mai au familie sau sunt uitati de rude. De asemenea, cei cu pensii atat de mici, incat nu-si pot oferi bucuria de a avea pe masa o parte din mancarurile traditionale de sarbatori. Unii experti sustin ca un alt motiv pentru instalarea depresiei de sarbatori ar aparea din cauza cresterii semnificative a nivelului de stres, ca urmare a insinuarii isteriei cumparaturilor si a lipsei de miscare in timpul iernii.

Depresia de sarbatori afecteaza mai mult persoanele singure (divortate, vaduve, care nu au o relatie), batranii si persoanele cu un istoric de depresie. In randul acestor categorii de risc se pot inregistra chiar sinucideri.

Care sunt simptomele?
Simptomele pot varia de la o persoana la alta, ca si manifestare, dar si ca intensitate. Cei care au un istoric de depresii vor fi printre primii afectati. Simptomul cel mai vizibil este tristetea si pierderea interesului si placerii pentru lucruri care reuseau inainte sa ofere buna dispozitie. Apar probleme de concentrare si dificultati in luarea deciziilor. Sentimentul de deznadejde, de epuizare, izolarea de prieteni si familie, lipsa motivatiei pentru orice, plansul facil, oboseala, gandurile negre si anxietatea crescuta completeaza tabloul depresiei de sarbatori.

Sfaturi pentru a nu cadea prada depresiei
Treceti in revista toate lucrurile bune care s-au intamplat in anul care tocmai se incheie, iar pe cele mai putin bune priviti-le ca pe niste lectii necesare pentru a evolua;
Bucurati-va de tot ce aveti, raportandu-va la voi si nu la altii, pentru ca intotdeauna vor exista oameni mai fericiti, mai bogati si impliniti. Important este ce parte a paharului alegeti sa vedeti;
Indiferent daca aveti sau nu motive, petreceti aceasta sarbatoare cum se cuvine, respectand traditia;
Daruiti din putinul pe care il aveti. Va veti simti mult mai implinit;
Daca sunteti singur/a si nu aveti nici familie si prietenii sunt plecati, nu ramaneti in casa. Sunt atatea locuri de vazut si la multe dintre ele intrarea nu costa nimic;
Evitati sa va petreceti timpul, mai ales in aceasta perioada, cu persoane negativiste;
Daca sunteti o persoana depresiva este bine sa va inconjurati de prieteni si familie;
Incercati sa iesiti cat mai mult din casa si sa faceti miscare in aer liber, chiar si o scurta plimbare.

Text: Psiholog clinician, Loredana Ionascu
[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.