Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Singuratatea: invatati sa-i faceti fata

17 ianuarie 2014
Share

Fie ca este rezultatul schimbarii unui loc de munca, al unei despartiri sau este doar o perioada neagra din viata, singuratatea, izolarea si tristetea sunt sentimente frecvente. De fapt, singuratatea este o reactie normala si sanatoasa. Mai multe circumstante ale vietii pot conduce la sentimente de singuratate. Cand oamenii isi schimba frecvent locul de munca, se pot indeparta usor de familie si prieteni. De asemenea, intervine greutatea construirii unor noi conexiuni. Alte cauze ale singuratatii includ decesul unor persoane dragi sau bolile acestora, mutarea intr-un alt oras si asa mai departe.

Uneori, va puteti simti singuri si izolati chiar daca nu sunteti.

 

Factori ce conduc la aparitia sentimentului de singuratate

Intr-o relatie, daca unul dintre parteneri este workaholic, apare o presiune in ceea ce priveste relatia precum si o lipsa de comunicare. Atunci cand unul dintre soti devine mult prea legat de responsabilitatile de la serviciu, poate aparea cu lejeritate sentimentul de singuratate si izolarea. Un alt factor important este internetul.

Oamenii isi petrec din ce in ce mai mult timp pe internet, pe diferite site-uri de socializare si incep anumite relatii emotionale online. Pentru ca nu intalnim fata in fata persoana respectiva, avem automat impresia ca nu se investesc sentimente, dar este de fapt contrariul. In anumite circumstante, tristetea, singuratatea, izolarea pot fi semne ale unei afectiuni medicale mai grave cum ar fi depresia, fobiile sau tulburarile de anxietate. Bolile in stadii terminale precum cancerul sau insuficienta cardiaca ii pot face pe oameni in aceeasi masura sa se simta singuri. La fel si anumite accidente precum arsurile sau paralizia faciala. Singuratatea emotionala poate avea o radacina genetica impletita cu cativa factori emotionali. Unei persoane care a fost de exemplu abuzata in copilarie ii va fi mai greu sa se integreze si se va simti rusinata intr-o camera plina cu oameni.

Una dintre primele experiente in care ne simtim singuri se petrece atunci cand suntem foarte mici si, timp de cateva minute, suntem lasati sa plangem fara ca nimeni sa ne auda. Atunci cand un copil este diferit de ceilalti, s-ar putea simti izolat. Printre efectele singuratatii se numara scaderea imunitatii unei persoane, de asemenea creste riscul de atac vascular cerebral si atac de cord, precum si nivelul de stres. Singuratatea conduce la un comportament antisocial, creste incidenta alcoolismului, altereaza functiile creierului, scade nivelul capacitatii de memorare precum si puterea de a lua decizii. Singuratatea se pare ca este, de altfel, contagioasa.

 

Cum sa invingeti singuratatea

Daca va simtiti singuri, exista mai multe lucruri pe care le puteti face pentru a redobandi controlul. In primul rand, trebuie sa constientizati faptul ca un pic de singurate este normala si ca aveti puterea de a face ceva in acest sens. Implicati-va intr-o activitate care va face placere alaturi de alti oameni, chiar daca nu va veti face prieteni imediat. De exemplu, daca va place sa mergeti cu bicicleta sau cu cortul, atunci inscrieti-va intr-un club de acest gen. Odata ce va veti integra intr-un grup, relaxati-va si incercati sa va simtiti confortabil. Este foarte important sa va integrati social. Daca exista persoane care in trecut va erau dragi, dar cu care ati intrerupt legatura, incercati sa reinnodati relatiile. Daca simtiti insa ca sunteti coplesiti, apelati la un specialist.

 

Ruxandra Raica
Sursa: everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.