Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum ne poate afecta social media sănătatea mintală

Dora Chelariu; sursa: healthline.com
30 decembrie 2022
Share
Cum ne poate afecta social media sănătatea mintală

Social media a intrat treptat în viaţa noastră şi, pe neaşteptate, s-a transformat fie într-o nevoie, fie într-o obişnuiţă. Ce facem însă atunci când obişnuinţa devine dependenţă, fără a realiza acest lucru?

Comunicarea şi construirea relaţiilor online de orice natură au schimbat pentru totdeauna modul în care relaţionăm cu ceilalţi. Deşi beneficiile sunt multe, aspectele negative au şi ele un impact puternic asupra psihicului nostru.

Se vorbeşte tot mai mult despre anxietatea sau starea de nefericire şi neîmplinire pe care canalele de socializare le generează. Iar studiile efectuate trag un semnal de alarmă asupra conştientizării faptului că viaţa virtuală nu este asemănătoare cu cea reală, ba mai mult, câteodată nu au nimic în comun.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Social media ne poate influenţa negativ emoţiile

Anul acesta relaţionarea cu ceilalţi a avut loc mai mult online, din cauza distanţării sociale impuse de pandemie, iar acest lucru ne-a făcut să fim dependenţi în permanenţă de dispozitivele de comunicare şi, implicit, de social media.

În Statele Unite, 46% dintre persoanele de peste 65 de ani folosesc cel puţin o astfel de aplicaţie de socializare. Dar creşterea a fost observată peste tot în lume, chiar şi în rândul persoanelor mai în vârstă, care se adaptează mai greu la tehnologie.

Anxietatea generată de pandemie şi de toate restricţiile impuse a fost cu atât mai mult accentuată de bombardarea cu ştiri, mai mult sau mai puţin avizate, care au circulat în social media. Teoriile, zvonurile sau părerile celorlalţi au generat şi mai mult stres, afectând starea emoţională a persoanelor mai vulnerabile.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

social media, anxietate, depresie,

Social media poate crea frustrare şi sentimente de nefericire

Neluând în calcul în mod special pandemia, viaţa virtuală poate avea un impact negativ asupra psihicului. Potrivt studiilor, cu cât timpul petrecut în social media este mai mare, cu atât o persoană poate să se simtă mai nefericită.

Specialiştii cred că de vină este contactul pasiv şi faptul că oamenii au tendinţa de a compara viaţa şi realizările celorlalţi cu propriile realizări. Iar atunci când există nemulţumiri legate de sine, acestea se pot amplifica, ducând la crearea unui cerc vicios, periculos pentru starea de spirit şi sănătatea mentală.

O altă iluzie pe care social media o cultivă, are legătură cu faptul că oamenii au în general tendinţa de a îşi expune mai mult partea pozitivă a trăirilor, decât cea negativă. În social media vedem doar amintirile sau experienţele frumoase şi mai puţin faptul că, fiecare dintre noi avem parte şi de momente neplăcute, pe care fie ne dorim să le ascundem, fie nu vrem să le împărtăşim cu ceilalţi.

Compararea vieţii personale cu viaţa aparent perfectă, virtuală, a celorlalţi, poate creea un sentiment de frustrare şi nefericire şi ne poate face să ne desconsiderăm. Nu doar stima de sine are de suferit, ci şi modul în care ne vom raporta la viaţa noastră în general.

Cu moralul la pământ? Aflaţi dacă este vorba despre nefericire, tristeţe sau depresie

Pericolul instalării depresiei şi a sentimentului de singurătate

Studii recente atestă faptul că social media poate contribui la instalarea depresiei şi a unui sentiment de singurătate, pericolul fiind mai ridicat în rândul tinerilor. Limitarea timpului petrecut pe aceste platforme a fost corelat cu o stare de spirit mai bună şi reducerea riscului de anxietate şi depresie.

Din 143 de studenţi care au participat la un studiu al Universităţii Pennsylvania, cei care au limitat timpul petrecut pe social media la 30 de minute pe zi, au raportat o stare mai bună de spirit, iar simptomele de singurătate, anxietate şi depresie s-au ameliorat.

Obsesia pentru selfie: ce ascunde?

Restabilirea echilibrului emoţional

  • Soluţia constă în delimitarea spaţiului virtual de cel real şi înţelegerea faptului că ceea ce se întâmplă în social media nu reflectă neapărat realitatea.
  • Limitarea timpului petrecut pe reţelele de socializare poate ajuta şi înlocuirea lui cu activităţi relexante, precum cititul unei cărţi sau găsirea unei preocupări care ne face plăcere.
  • Deşi pandemia de COVID-19 limitează foarte mult interacţiunea cu ceilalţi şi poate accentua efectele negative ale social media, există o mulţime de tehnici de relaxare care ne pot ajuta.
  • Petrecerea timpului cu un animal de companie accentuează starea de bine, în timp ce exerciţiile fizice, chiar şi moderate, ajută corpul să elibereze endorfine. Endorfinele induc o stare de euforie, reducând stresul şi anxietatea.
  • altă soluţie ar fi spun specialiştii setarea unui interval orar clar în care folosim reţelele de socializare.
  • Şi exerciţiile de respiraţie, o dietă echilibrată sau odihna corespunzătoare pot fi de ajutor.
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.