Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Tulburarile afective sezoniere: depresia de iarna

11 decembrie 2014
Share

Asteptam venirea iernii cu sufletul la gura, in mare parte pentru sarbatorile din aceasta perioada, pentru reintalnirile cu prietenii si familia, pentru sporturile pe care le putem practica si pentru serile liniste in care tinem in mana o cana mare de ceai sau de vin fiert, citim o carte sau vizionam un film bun. Dar sezonul rece nu trece atat de repede precum cum ne-am dori.

Zilele scurte si mohorate, soarele care este zgarcit la vedere, frigul, vantul taios care ne atinge obrajii, mainile si picioarele inghetate duc la aparitia tulburarii afective sezoniere, cunoscuta si sub numele de depresie de iarna.

In timp ce unele persoane pot functiona destul de bine, desi le este afectata starea de spirit si sunt melancolice, pentru altele iarna aduce o forma de depresie numita tulburare afectiva sezoniera. Se manifesta prin: oboseala, pierderea interesului pentru anumite activitati care le faceau placere la un moment dat, pierderea concentrarii etc.

Care sunt factorii ce duc la aparitia acestei afectiuni?

Riscul tulburarii afective sezoniere creste daca au existat cazuri in familie. Este vorba despre predispozitia genetica. Si, surpinzator, sexul unei persoane poate juca un rol destul de important. Studiile arata ca tulburarea afectiva sezoniera este de patru ori mai frecventa in cazul femeilor decat in cazul barbatilor. De ce? Ei bine, se pare ca femeile sunt mai sensibile in ceea ce priveste sentimentele, iar intensificarea acestora poate duce la o depresie severa in unele cazuri.

Cum puteti depasi tulburarea afectiva sezoniera?

tulburarile-afective-sezoniere-depresia-de-iarna-2Care ar fi elementul-cheie in declansarea acestui tip de comportament in lunile de iarna? Cercetatorii sustin ca este vorba despre un dezechilibru biochimic. Odata cu venirea iernii, oamenii experimenteaza o scadere semificativa a serotoninei, neurotransmitatorul responsabil de starea de spirit, pofta de mancare, somn, memorie, libido etc. Si chiar daca nu suferiti de aceasta tulburare, in aceasta perioada s-ar putea sa fiti mai pesimisti decat de obicei. Pe masura ce intervin schimbarile de sezon, ritmul circadian este afectat, si asta in primul rand pentru ca soarele nu mai este prezent atat de des. Exista, insa, cateva gesturi pe care le puteti face astfel incat sa invingeti aceasta tulburare.

  • Rutina

Oricat de ciudat vi s-ar parea, este important sa va pastrati activitatile de zi cu zi, sa nu iesiti din rutina. Nu trebuie sa va neglijati hobby-urile doar pentru ca iarna restul prietenilor „hiberneaza”. Puteti continua sa aveti activitatile care va plac, in limita a ceea ce va permite vremea. Intalnirile cu prietenii in aceasta perioada sunt foarte importante.

  • Faceti sport!

In timpul unei sesiuni petrecute in sala de sport, creierul lucreaza din greu pentru a va ajuta sa scapati de sentimentele de suparare, melancolie, disconfort, sustinand organismul. Acesta va elibera endorfine, fapt ce va va face sa va simtiti mai fericiti, chiar euforici. Exercitiile fizice ar putea fi comparate cu terapia pe baza de antidepresive.

  • Bucurati-va de fiecare moment insorit!

O zi obisnuita de iarna se va transforma intr-o zi buna in momentul in care o veti incepe expunandu-va la soare. Asa ca, daca va veti trezi intr-o dimineata si soarele va straluci, trageti draperiile si bucurati-va cat mai mult de lumina naturala.

  • Eliminati zaharul din alimentatie

Zaharul duce la acumularea kilogramelor in plus si, in acelasi timp, daca il consumam in exces exista posibilitatea de a dezvolta diabet sau anumite tipuri de cancer. Dar cercetarile indica faptul ca zaharul are efecte si asupra sanatatii mentale. In tarile unde se consuma zahar in cantitati foarte mari exista si cea mai mare rata a depresiei. Zaharul impiedica organismul sa faca fata stresului si agraveaza anxietatea. Foarte multi oameni tanjesc dupa dulciuri in timpul iernii si, desi acestea ofera o energie temporara, dupa ce efectul trece va veti simti mai rau decat inainte.

  • Nu renuntati la miscare si meditatie

Chiar daca este iarna, asta nu inseamna ca nu puteti face miscare. Distractia este esentiala pentru o stare buna de spirit. Mergeti la patinoar, la munte in weekenduri, daca aveti posibilitatea, plimbati-va chiar daca este frig. Exercitiile de yoga pot atenua simptomele depresiei si anxietatii. Exercitiile de respiratie reduc, de asemenea, nivelul de stres. Este recomandata si relaxarea progresiva, o tehnica ce ajuta muschii din tot corpul sa se relaxeze.

Terapia cu lumina poate fi benefica, iar calatoriile va pot ajuta in aceasta perioada foarte mult. Va veti „rupe”, astfel, de cotidian si va veti concentra asupra altor activitati mult mai placute. Iarna este lunga…

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Huffingtonpost.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.