Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Fiti creativi! Va mentine psihicul sanatos

27 septembrie 2012
Share

Cati dintre noi se gandesc la faptul ca sanatatea mintala este la fel de importanta ca sanatatea fizica, fiind astfel necesar sa ne ingrijim si de psihic, asa cum avem grija de fizic? Nu este simplu de definit sanatatea mintala.

Conform studiilor din acest domeniu, a fi sanatos mintal nu inseamna doar ca esti lipsit de boli mintale, ci implica si alte lucruri.

Sanatatea mintala reprezinta modul in care gandim, simtim, actionam, dar si felul in care alegem sa ne folosim resursele pentru a ne adapta cerintelor vietii. A-ti pastra o sanatate mintala buna, mai ales in conditiile vietii actuale, plina de factori stresanti, traind cu viteza luminii, este o provocare. De aceea, nu este o rusine sa recunoastem cand avem nevoie de ajutor. In momentul in care sanatatea mintala este afectata, se recomanda tratament. Cand spunem tratament, nu ne referim strict la cel medicamentos, ci si la terapia psihologica sau la consiliere si, de ce nu, la creativitate.

Poate reduce riscul aparitiei dementei

Daca v-ati dorit vreodata sa cantati, sa dansati, sa pictati sau sa faceti alte astfel de activitati, acum aveti un motiv foarte important sa realizati toate aceste lucruri, si asta deoarece creativitatea reduce stresul si mentine sanatatea fizica si psihica. Puse in practica, dorintele dumneavoastra sunt foarte indicate pentru bunastarea emotionala. Creativitatea este deosebit de importanta, deoarece este distractiva si placuta, iar lucrurile pe care le faceti imbunatatesc starea generala a organismului, cresc increderea in sine, stimuleaza creierul, ceea ce poate duce la reducerea riscului aparitiei dementei la varste inaintate.

Cu cat invatati si, de ce nu, creati mai multe lucruri, cu atat este mai bine pentru sanatate. Trebuie sa fiti constienti de faptul ca toate activitatile pe care doriti sa le faceti, insa nu reusiti sa le duceti la bun sfarsit, va pot transforma in persoane pline de frustrari.

Stimuleaza si antreneaza creierul

In fiecare saptamana, dupa ce veniti de la serviciu, ar trebui sa dedicati putin timp si activitatilor care sa stimuleze si sa antreneze creierul, de pe urma carora sa dobanditi si anumite aptitudini. Printre aceste activitati, se numara orele de dans, orele de gatit, cuvintele incrucisate, lectiile de sculptura, de pictura sau cele dedicate invatarii anumitor instrumente muzicale sau a limbilor straine. Orice ati alege, important este sa transformati aceste activitati in ceva placut.

Psiholog Loredana Andrei
www.psiholog.wordpress.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.