Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Durerile de spate, intre fizic si psihic

16 august 2011
Share

Adeseori ne intrebam de ce ne imbolnavim si din ce motiv a aparut. Bolile nu au numai o cauza de natura fizica, ci si una de natura psihica sau spirituala.Problemele de sanatate apar in fapt ca niste mesaje pe care sufletul le transmite prin intermediul corpului pentru a deveni constienti de evolutia noastra spirituala. Problemele sufletesti se exprima simbolic prin suferinte corporale.

Corpul reprezinta expresia materiala a sufletului. Orice tulburare care afecteaza sufletul duce la o problema la nivel somatic.Prin urmare, orice maladie are o origine psihica, deoarece orice manifestare fizica isi are originea in lumea energetica a gandurilor, sentimentelor etc.

 

Cum putem interpreta semnificatia durerilor de spate?

In primul rand, ne putem gandi la zonele corpului care sunt afectate. De exemplu, daca problema este in zona gatului, atunci poate exista o problema de comunicare. Daca localizarea este la nivelul spatelui, atunci „avem prea multe de dus” si poate fi o problema legata de coloana vertebrala sau de responsabilitati.

Intr-un dictionar al bolilor si maladiilor al lui Jacques Martel este specificat: „coloana vertebrala reprezinta centrul vietii”. Coloana sustine si protejeaza toata viata, reprezentand stalpul fizic interior al fiecaruia, si fara ea se darama totul.

Coloana reprezinta energia fundamentala si spirituala, flexibilitatea si rezistenta in fata evenimentelor vietii. Se spune adesea despre cate un individ cum ca „are coloana vertebrala”, ceea ce semnifica de fapt ca acesta este o persoana de incredere, pe care te poti baza, si care stie sa isi asume responsabilitatea faptelor.

Deviatiile coloanei (lordoza, scolioza) sunt conectate ca parte a sistemului energetic. Cand apare un blocaj la nivel emotional, apare si durerea fizica. Sentimentele de neputinta, o sarcina prea grea de dus, o nevoie afectiva sau emotionala nesatisfacuta etc. ajung sa clatine soliditatea si rezistenta individului.

 

Scolioza poate trada o responsabilitate prea mare

Coloana vertebrala este reprezentata de tot ce inseamna aspecte ale scheletului osos, sistemului nervos si sangvin. Fiecare gand, sentiment, situatie, raspuns si impresie sunt imprimate in coloana vertebrala, si fiecare particica are corespondent la nivel fizic. Pentru a identifica un blocaj la nivel emotional, privim la regiunea afectata a coloanei si putem afla ceea ce a dus la aparitia problemelor somatice. Atunci cand apare scolioza (deviatia laterala a coloanei), ar putea fi o prea mare responsabilitate pe care o are de dus persoana in cauza. Poate fi si o mare neputinta sau un cumul de sentimente de disperare, care apare ca un blocaj reprezentat de aceasta curbura a coloanei. De regula se manifesta in adolescenta.

 

Lordoza vs. neincrederea in propria persoana

Lordoza presupune curbura aparuta din cauza lipsei increderii in sine sau a sentimentului de inferioritate, avand legatura cu partea paterna din perioada copilariei, cand se submineaza autoritatea si nu pot fi exprimate ideile si opiniile. O alta problema a coloanei din perspectiva psihologica ar fi discurile deplasate sau herniile de disc, reprezentate de faptul ca persoana nu se simte inteleasa si ascultata, ceea ce duce la scaderea increderii in sine.

 

Text: Paula Rotaru

Consultant: Sorina Cristea,

Psiholog clinician,

Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.