Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Ce ne strica buna dispozitie

10 martie 2017
Share

Putem trata dispozitia ca pe o stare de moment, rezultata din reguli necunoscute ale unor variabile cunoscute (inconstient, norme si valori, corp, relatii si legaturi si realitate). Problemele apar cand dispozitia nu se mai schimba, cand nu mai reusim sa fim decat melancolici sau doar veseli.

Fiecare om are o structura, o identitate numai a lui, sa spunem ca este „cumva”. De asemenea, are un comportament si o dispozitie care se modifica permanent, precum ritmul cardiac. Daca analizam componenta psihica, si anume dispozitia existenta la un moment dat, vom vedea ca este dependenta de urmatoarele cinci componente, care functioneaza concomitent:

  • Ce vine din propria persoana, inconstient, emotii proprii etc.
  • Norme si valori perene,achizitionate in decursul timpului.
  • Corp – starea lui.
  • Relatii si legaturi – prezenta celuilalt, o intalnire cu o persoana etc.
  • Realitate – evenimentele existente cu un impact mai mare sau mai mic.

Cum sa va treziti binedispusi

Inconstientul

Este locul unde se gaseste tot ceea ce este conflictual sau ceea ce este implicit. Este, de obicei, o variabila pe care cei mai multi o exclud cu usurinta cand vine vorba despre dispozitie. In esenta, putem considera ca visul este forma de exprimare cea mai obisnuita a inconstientului. Un vis placut sau un cosmar ne influenteaza dispozitia de moment.

Norme si valori

Ca instanta, il putem numi Supra-Eu. Unii oameni nu au voie sa fie tristi, pentru ca este o valoare denegata. Altii nu au voie sa planga, pe cand altii nu au voie sa-si exprime bucuria, pentru ca normele lor sunt astfel concepute. De multe ori, functioneaza ca interzicand anumite stari, dispozitii etc. De exemplu, pentru unii, a avea o dispozitie de persoana vesela sau binedispusa este o norma de munca.

Anotimpurile ne influenteaza dispozitia

Corpul

Aici avem, pe de-o parte, starea de sanatate, momentele aparte considerate sanatoase (menstruatie, graviditate) si starile de raceala care pot sa cauzeze o dispozitie negativa. Pe de alta parte, aici se incadreaza si ritmurile zilnice, saptamanale, anuale. Ca exemplu, dupa o noapte alba, corpul se resimte si va conduce la o anumita dispozitie in ziua urmatoare. Insomnia, schimbarea fusului orar, trecerea de la un anotimp la altul sunt exemple de schimbari de ritm care afecteaza dispozitia. Variatia weekend – zile lucratoare este o variabila pentru multe persoane. Exista o stare de tranzitie care se vede de multe ori in starea de „luni”, cand „nici iarba nu creste”.

Relatii si legaturi

O alta persoana poate produce o schimbare importanta de dispozitie, o persoana simpatica sau antipatica ne va da o anumita dispozitie. O persoana care ne aminteste de mama pe care o iubim, o anumita stare, iar una care ne trimite la mama pe care o uram, o alta stare. Celalalt este mereu o variabila importanta a starii noastre de moment. De asemenea, absenta celuilalt ne va afecta starea sufleteasca, putem sa simtim dor sau regret, vinovatie pentru cel absent, iar asta ne poate face sa fim intr-o dispozitie melancolica.

Realitatea si evenimentele cotidiene

Realitatea isi impune mereu valorile proprii si aici nu este vorba numai despre natura, ci si despre realitatea sociala. Intr-un context de siguranta si liniste, vom avea o dispozitie care rezoneaza, iar atunci cand vom simti nesiguranta, starea se va modifica fundamental. In vacanta ne asteptam mai curand la o dispozitie buna, in timp ce la locul de munca vom avea o stare de stres, care se poate concretiza intr-o stare de concentrare si de oboseala.

psiho secundaraUn alt lucru care face ca o dispozitie sa dispara este legat de situatiile pe care le resimtim urgente, cand vom vedea ca starea sufleteasca este modificata profund, trece intr-un plan secund, iar pe primul loc este starea de actiune.

Ne putem imagina un aparat, similar celor de la jocurile mecanice, in care exista cinci ferestre, iar cand tragem de maneta, ele se vor aseza intr-o anumita combinatie. Aceea este starea de spirit.

Psihoterapeut Claudiu Ganciu

Asociatia Romana de Psihanaliza Legaturilor de Grup si Familie „Enrique Pichon Riviere”

www.centrupsihologie.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.