Revista care te menține sănătos

Psihologia familiei

Hormonii ne contureaza personalitatea (II)

1 noiembrie 2008
Share

Va prezentam in numarul trecut al revistei care sunt caracteristicile principale ale hormonilor sexuali. In acest numar ne vom axa pe neplacerile pe care eventualele dezechilibre hormonale le pot produce.

Sistemul endocrin este cel responsabil de mentinerea unui echilibru general in organism. El isi exercita controlul asupra metabolismului, a cresterii si reproducerii si ne ajuta sa ne adaptam la stres. Tot hormonii sunt cei care se ocupa de concentratia din sange a substantelor precum glucoza, calciul, sodiul, potasiul si apa. Secretati de diverse glande endocrine, hormonii se comporta ca niste mesageri chimici. Sunt transportati prin intermediul circuitului sangvin la diverse organe tinta, unde produc schimbari in fiziologia acestora. Acest lucru este posibil numai daca exista receptori potriviti.

Femeile, predispuse la anxietate si depresie
Femeile prezinta un risc mai mare de anxietate si dezordine afectiva, in special in perioadele de tranzitie din viata reproductiva – premenstrual, postpartum, menopauza. Sindromul premenstrual disforic este una dintre modificarile de afect ale femeilor, asociate cu schimbarile hormonale. Deoarece anxietatea si depresia apar adesea la femeile care sufera de SPD, disforia premenstruala poate fi considerata un semn premergator acestor afectiuni.

Bulimia, o posibila problema hormonala
Bulimia este, in mod normal, privita ca afectiune mentala care trebuie tratata prin terapie cognitiv-comportamentala. O teza recent publicata de Institutul Karolinska arata ca este produsa, de asemenea, de un dezechilibru hormonal ce poate fi corectat. Bulimia nervosa sau supraalimentarea compulsiva este una dintre cele mai frecvente afectiuni ce tin de alimentatie. Este, aproximativ, de 10 ori mai frecventa la femei decat la barbati. Se trateaza prin terapie comportamentala si antidepresive. In urma studiului s-a constatat ca femeile bulimice au niveluri crescute de hormoni androgeni si niveluri scazute de estrogen, fata de grupul de subiecti sanatosi. Testosteronul este, in mod normal, implicat in cresterea apetitului, dar un nivel ridicat de testosteron poate fi implicat in cresterea apetitului. S-a constatat ca terapia hormonala a dus la scaderea senzatiei de foame la peste jumatate dintre subiectii analizati.

Ovarele polichistice si masculinizarea femeilor
Hormonii-ne-contureaza-personalitatea-II2-Sindromul ovarului polichistic este o afectiune complexa, care are in unele cazuri manifestari date de hiperandrogenism: morfotipul este cel al unei femei cu torace bine dezvoltat, umeri largi, bazinul ingust, musculatura bine dezvoltata, panicul adipos dominand jumatatea superioara a corpului, aparitia de par in exces pe corp (virilism pilar), ingrosarea vocii, virilizarea organelor genitale externe (hipertrofie clitoridiana). Aceste modificari sunt insotite de anovulatie (lipsa ovulatiei). Deci sunt o cauza de infertilitate. De asemenea, se descrie si un sindrom psihocomportamental: tulburari depresive, sentimente de frustrare, de inferioritate, date de infatisarea inestetica, tulburari de psihoandrogenizare, capabile sa modifice comportamentul feminin, orientandu-l spre agresivitate, combativitate, cresterea initiativei. Terapia este medicamentoasa, chirurgicala si cosmetica.

Ritmul alert al vietii, o cauza suplimentara

Hormonii sexuali au functii clar stabilite in cadrul organismului. Tocmai din acesta cauza, dereglarile sunt foarte importante. Insa, diversele boli nu sunt singurele care se fac responsabile de aparitia lor. Stilul de viata actual joaca un rol important prin tot ceea ce ii sta drept baza: stres, starea permanenta de alerta, lipsa relaxarii, regimul alimentar sarac si dezordonat, suprematia deadline-urilor. Toate acestea determina dereglari ale sistemului hormonal. Nevoia de egalitate in drepturi si responsabilitati a femeilor a dus, in timp, la o oarecare tendinta de inversare a rolurilor intre sexe. Apare, astfel, femeia-barbat, cu un comportament ce paraseste calmitatea tipic feminina.

In definitiv, echilibrul cere echilibru. Desi ati auzit de nenumarate ori cliseul „un regim de viata echilibrat, solutia oricarei probleme”, nu pot sa nu va o repet si de acesta data. In cazul unui dezechilibru hormonal exista, desigur, medicatii corespunzatoare. Daca sursa problemelor este insa stilul de viata inadecvat, medicatia nu are decat efecte de scurta durata. Organismul dumneavostra nu poate functiona normal in cazul in care mediul ii prezinta haos. Pentru echilibrul organismului, regasiti ordinea din viata dumneavostra.

Dr. Ruxandra Albu
Rezident obstetrica-ginecologie
Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.