Revista care te menține sănătos

Psihologie

Bullying-ul, fenomenul care ne poate afecta pe toti

Psihoterapeut Viorel Nedelcu, Centrul Medical Bellanima
1 februarie 2022
Share
Bullying-ul, fenomenul care ne poate afecta pe toti

Bullying-ul este un fenomen care se poate intampla oricui, la orice varsta, in orice perioada a vietii. Este extrem de raspandit si, din pacate, foarte multi oameni sunt in situatia de a traversa astfel de momente nefaste.

Bullying-ul este descris ca fiind un comportament ostil, de respingere, de umilire. Cel mai des, suntem familiarizati cu aceste aspecte in universul celor mici, cand un copil este etichetat sau batjocorit in cercul de apropiati, mai precis de catre colegi, facand apel la unele trasaturi fizice sau aspecte care tin de o anumita conditie medicala. Deseori, acestea se transforma in forme de agresivitate fizica.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Poate avea un efect devastator

Inainte de toate, bullying-ul este o forma de abuz emotional si fizic si se distinge prin faptul ca este intentionat, se repeta impotriva aceleiasi persoane si este vizibil inegal. Agresorul are, de obicei, in vedere o victima pe care o percepe ca avand un grad mare de vulnerabilitate, neajutorata si care nu se poate apara. Indiferent de forma de intimidare, poate avea un efect devastator asupra vietii unei persoane, iar in unele cazuri, acest lucru poate persista multi ani dupa evenimentul respectiv.

Ce este sextingul si cum se transforma in hartuire

Efectele emotionale pot fi resimtite pe tot parcursul vietii

Bullying-ul este ca un efect de bumerang, pentru ca persoanele care agreseaza au fost, la randul lor, candva, agresate si astfel ajung sa genereze si sa raspandeasca fenomenul. Agresorul face uz de forta ca posibilitate de exprimare si de descarcare a unor tensiuni acumulate in urma unor frustrari, care isi au radacinile in abuz si neglijenta. Bullying-ul in formele lui foarte variate, intre care, unele cazuri nu presupun contact fizic sau agresiune fizica, prejudiciaza oricum, iar efectele emotionale pot fi resimtite pe tot parcursul vietii. De aceea, este important ca bullying-ul sa fie descurajat si oprit.

Abuzul trebuie descurajat, dar nu prin forta

In ipostaza victimei sau a martorului la un abuz, exista modalitati de a reactiona in mod concret. De altfel, orice forma de abuz trebuie descurajata, dar ideal nu prin apelul la un tert, ceea ce uneori ar presupune tot forta, ci prin resurse proprii, prin repozitionare. Acest lucru poate fi mai facil intelegand si care sunt motivatiile interioare si exterioare ale agresorului.

inainte-de-Agresorii-traiesc-cu-satisfactie-reactiile-victimei

Agresorii traiesc cu satisfactie reactiile victimei

In mod unanim, ceea ce isi doresc agresorii tine de atentie, putere, razbunare si distractie. Atunci cand victima este afectata de actiunile de intimidare ale agresorilor, acestia din urma traiesc cu satisfactie reactiile victimei. Cu cat se supara mai mult, cu atat agresorii obisnuiesc sa ridice miza, pentru ca, in acest fel, satisfactia lor creste. Mecanismul este unul al unei complicitati nefericite din care victima va fi atacata in mod repetitiv din dorinta de putere a agresorului.

De ce ne temem sa mergem la psiholog?

Lipsa reactiilor = lipsa satisfactiei

Solutia consta in intoarcerea situatiei in favoarea victimei, prin descurajare si prin diminuarea reactiilor care sa aduca satisfactie agresorilor. A deveni furios este primul pas pentru a te transforma intr-o victima. Daca cel care este tinta bullying-ului reactioneaza, acest lucru este imediat detectat si speculat ca atare. Cine reuseste sa nu reactioneze cu furie are o sansa foarte mare sa intoarca situatia in favoarea sa. Lipsa reactiilor se va traduce prin lipsa satisfactiei agresorilor.

Victima poate deveni agresor

Un alt factor important tine de relatiile pe care cineva si le dezvolta cu ceilalti. Extinderea relatiilor de calitate, dezvoltarea unor aliante cu persoane care au o buna reputatie si sunt influente in grupul lor pot deveni o buna modalitate de preventie. Bullying-ul este un fenomen care trebuie descurajat cu tact prin toate mijloacele, pentru ca el creeaza premisele unui cerc vicios in care victima poate deveni, la randul ei, la un moment dat, intr-un anumit context, agresor, contribuind la raspandirea acestuia.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.