Revista care te menține sănătos

Știri

„Alege sa te opui bullying-ului!” – campanie nationala impotriva abuzului emotional si fizic

18 aprilie 2019
Share
„Alege sa te opui bullying-ului!” – campanie nationala impotriva abuzului emotional si fizic

La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). In acest raport se arata ca 17% dintre copiii de 11 ani au recunoscut ca au fost agresati de alti elevi mai mari, iar in cazul copiilor de 13, respectiv 15 ani, procentul este de 23%.

Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii apartinand ciclurilor gimnazial si liceal, 400.000 sunt exclusi din grupul de colegi, 325.000 sunt umiliti in public, 390.000 sunt amenintati cu bataia sau cu lovirea, iar 220.000 sunt batuti in mod repetat de catre colegii lor. Asa arata statistica directa a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale carui consecinte afecteaza deopotriva victima, agresorul si martorul tacut.

Ce trebuie stiut despre bullying

Avand la baza Studiul national privind bullying-ul in randul copiilor al Organizatiei Salvati Copiii, Parlamentul Romaniei a adoptat noi reglementari care interzic comportamentele de tip bullying in unitatile de invatamant, bullying-ul fiind definit ca acea actiune sau serie de actiuni fizice, verbale, relationale si/sau cibernetice, menite sa provoace disconfort fizic si/sau suferinta emotionala, care implica un dezechilibru de putere intre agresor si victima, care se manifesta in mod repetat si care are ca finalitate crearea unei atmosfere ostile, umilitoare, discriminatorii sau ofensatoare la adresa victimei.

Consecintele psihologice in randul copiilor victime ale bullying-ului sunt devastatoare: depresie, intentie suicidara, concept de sine negativ, anxietate, vinovatie, retragere sociala etc. Totodata, consecintele negative afecteaza nu doar sanatatea mintala a victimelor, ci si rezultatele academice, precum si motivatia de a merge la scoala si de a invata.

Copiii agresori sunt si ei expusi la riscuri mari de a manifesta, ca adolescenti si tineri, comportament antisocial si delincvent, dar si la implicarea in comiterea de infractiuni cu caracter penal, ca adulti.

Copiii martori sunt, la randul lor, victime tacute, a caror dezvoltare socio-emotionala este afectata de o cultura a pasivitatii, fricii si vinovatiei difuze, deopotriva.

In acest context, organizatia Salvati Copiii Romania a lansat o campanie care are ca scop reducerea si eliminarea fenomenului de bullying in scoli. Dintre principalele obiective ale campaniei mentionam: constientizarea nivelului crescut de manifestare a comportamentelor de bullying intre copii, constientizarea nevoii de interventie integrata – scoala-familie-copil –, in vederea construirii unui climat pozitiv in scoala, si imbunatatirea capacitatii de raspuns a scolilor, in colaborare cu Ministerul Educatiei.

Materialele campaniei Alege sa te opui bullying-ului! sunt disponibile pe site-ul www.scolifarabullying.ro si pe canalul de Youtube Salvați Copiii România.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.