Revista care te menține sănătos

Știri

Telemedicina salveaza vieti

27 martie 2013
Share

In ultima vreme auzim vorbindu-se din ce in ce mai mult de sistemul de telemedicina, dar putini dintre noi au idee ce presupune, mai exact, acesta. Medicii care au deja experienta in acest domeniu au facut cateva marturisiri in acest sens cu ocazia evenimentului organizat de Platforma Europeana de Dezvoltare si intitulat: „Sistemul de sanatate: Propuneri inovatoare in vederea reducerii decalajelor uriase dintre Romania si Uniunea Europeana”.

„Referindu-ma strict la aspectul de telemedicina, am incercat sa facem pe plan local un fel de miniteleviziune, daca pot spune asa. Noi avem un sistem prin care transmitem live, direct din sala de operatii, pentru medici, studenti si asa mai departe. Sistemul, bineinteles, poate fi extrapolat mai ales in domeniul chirurgical, fiindca o imagine face cat o mie de cuvinte. Ideea principala e ca putem sa ne consultam in anumite situatii punctuale, in diferite circumstante”, a declarat Prof. Dr. Vlad Iliescu, de la Institutul de Cardiologie C. C. Iliescu.

Insa, medicul Mircea Ioan Popa, presedintele Comisiei de Etica in Cercetare, de la UMF „Carol Davila”, Bucuresti, a venit si cu un exemplu concret: „Studentii ne cer uneori pareri. De exemplu, era vorba la un moment dat de un pacient din provincie, cu o afectiune post-traumatica, pentru care a fost nevoie de transportul la Bucuresti ca sa primeasca o a doua opinie medicala. Daca medicii care il ingrijeau aveau si ei acces la un astfel de sistem, totul era mult mai simplu. Se poate ajunge pana la 1500 de participari (pe videoconferinta – n.r.) in acelasi timp. Romania se va intari cand se va intari spiritul de colaborare intre cei care pot si vor sa faca ceva. Telemedicina poate creste mentoringul la distanta, intrucat un profesor isi poate reuni in acelasi timp elevi/studenti din multe zone ale tarii sau chiar ale lumii. In plus, poate fi indepartat decalajul dintre statele membre UE, tarile care sunt mai dezvoltate in domeniul medical le pot ajuta pe celelalte sa indeparteze problemele in timp real”, a incheiat acesta. Asadar, pentru studenti si rezidenti e mult mai usor ca actul medical sa fie urmarit pe un ecran mare, decat la capul bolnavului, unde sunt nevoiti sa se strecoare printre medic si anestezist.

Un alt exemplu de telemedicina este cel de la Spitalul Clinic de Urologie „Prof. Dr. Th. Burghele”: „Dispunem de un sistem de stocare a imaginilor de ecografie si RMN in format electronic, astfel incat fiecare pacient are fisa electronica, ce poate fi trimisa oricand la un alt specialist, pentru a avea o conduita medicala corespunzatoare”, a spus si Conf. Univ. Dr. Viorel Jinga. In acest fel, putem spune despre telemedicina ca este o conexiune care poate functiona peste mari si tari, fiind disponibila in tot mai multe unitati sanitare din Romania.

 

Cristina Ionescu

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.