Revista care te menține sănătos

Știri

Fumatul, cauza aparitiei schizofreniei

15 iulie 2015
Share

Cunoastem deja efectele fumatului asupra bolilor cardiovasculare si asupra cancerului. Acest nou studiu trage un semnal de alarma in ceea ce priveste faptul ca fumatul ar putea contribui la dezvoltarea psihozelor, printre care si schizofreniei.

Cercetatorii au realizat o analiza pe un numar de 14.555 de persoane fumatoare si 273.162 de persoane nefumatoare si au stabilit ca exista o legatura intre fumat si aparitia problemelor de natura psihiatrica (halucinatii, paranoia etc.).

Legatura dintre fumat si schizofrenie

Rezultatele indica faptul ca tabagismul ar putea fi considerat in mod serios un factor de risc in dezvoltarea psihozelor, insa este doar unul dintr-o intreaga serie de factori, printre care se numara si alimentatia, stilul de viata etc. Pentru a explica aceasta legatura, oamenii de stiinta sustin ca excesul de dopamina ar putea fi cauza. Dopamina este un neurotransmitator implicat in controlul motilitatii, al miscarilor musculare de la nivelul creierului etc. Astfel, este posibil ca expunerea la nicotina sa creasca eliberarea de dopamina, conducand la instalarea psihozelor, iar excesul de dopamina din corp ar putea fi o ipoteza pentru a explica aparitia schizofreniei ce are ca simptome tulburarile de gandire, de perceptie etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Topsante.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.