Revista care te menține sănătos

Știri

Avocado ar putea reduce riscul de diabet

Mădălina Cristea; sursă: medicalnewstoday.com
9 mai 2024
Share
Avocado ar putea reduce riscul de diabet

Vă place avocado? Cercetătorii mexicani sugerează că includerea acestui fruct în alimentație ar putea reduce semnificativ riscul de diabet, în special în rândul femeilor. Descoperirea a fost publicată recent în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Cu toate acestea, specialiștii recomandă mai degrabă o dietă echilibrată decât să încurajeze orientarea exclusivă spre alimentele specifice pentru prevenirea diabetului.

Potrivit informațiilor din Barometrul privind diabetul zaharat în România, aproximativ 1.5 milioane de români au diabet. În același timp, specialiștii de la World Health Organization (WHO) atrag atenția că la nivel mondial 422 de milioane de oameni suferă de această boală. Cei mai mulți pacienți trăiesc în țări cu venituri mici și medii. În fiecare an, aproximativ 1.5 milioane de cazuri de diabet duc la deces. Din păcate, prevalența bolii crește constant de câteva decenii.

Statisticile referitoare la diabet îi preocupă pe oamenii de știință din întreaga lume. O echipă de cercetători a făcut o descoperire promițătoare cu privire la gestionarea bolii.

O investigație de amploare

Specialiștii mexicani au investigat relația dintre avocado și riscul de diabet. În demersul lor, experții au analizat date din Mexican National Survey of Health and Nutrition despre adulții mexicani în vârstă de peste 20 de ani. După excluderea din studiu a anumitor persoane, precum femeile însărcinate și cele care alăptau, indivizi cu date lipsă sau nesiguri privind diabetul și consumul de avocado, eșantionul final a ajuns la 25.640 de participanți. Dintre aceștia, aproximativ 59% sunt femei iar 60% dintre ele au obezitate abdominală.

În cadrul investigației, informațiile alimentare au fost evaluate, timp de șapte zile, prin intermediul unor chestionare pentru a determina frecvența consumului de avocado. Participanții au fost clasificați drept consumatori de avocado (oricare ar fi fost cantinatea consumată de fruct) sau nonconsumatori.

Prezența diabetului a fost identificată prin diagnostice autoraportate. Totodată, participanții au efectuat și monitorizări clinice ale nivelului de zahăr din sânge pentru a confirma diagnosticul.

Participanții au raportat și factorii de risc, precum vârstă, sex, nivel socio-economic, educație, indicele de masă corporală (IMC), obezitate abdominală, aportul de calorii și stilul de viață.

De asemenea, personalul instruit a măsurat greutatea, înălțimea și circumferința taliei participanților.

La momentul centralizării datelor sondajului, cercetătorii au analizat aceste informații folosind statistici descriptive și modele de regresie logistică. Astfel a fost investigată legătura dintre consumul de avocado și riscul de diabet.

diabet, beneficii avocado, diabet zaharat, factori de risc,

Avocado, un fruct asociat standardului ridicat de viață

Aproximativ 45% dintre subiecți au raportat că au consumat avocado. Aporturile medii zilnice au fost de 34.70 grame în cazul bărbaților și de 29.80 grame în cazul femeilor. Indivizii care au mâncat avocado aveau, în general, studii superioare și făceau parte dintr-o clasă socio-economică mai bună decât cei care nu făceau acest lucru. În plus, peste trei sferturi dintre dintre subiecții care au consumat avocado proveneau din mediul urban. De asemenea, aceștia aveau o alimentație mai sănătoasă decât cei care nu mâncau fructul.

Pe baza datelor colectate, specialiștii sugerează că persoanele care au consumat avocado au avut la dispoziție mai multe resurse pentru a face alegeri alimentare sănătoase.

diabet, beneficii avocado, diabet zaharat, factori de risc,

Beneficii surprinzătoare pentru femei

Femeile care au consumat avocado au prezentat un risc cu 22-29% mai mic de a dezvolta diabet, comparativ cu cele care nu au mâncat fructul. Efectul consumului de avocado nu a fost remarcat și la bărbați.

Specialiștii atrag atenția că avocado în sine nu este suficient pentru a reduce riscul bolii. De fapt, dieta de zi cu zi, ar avea o mare contribuție în menținerea stării de sănătate. 

Foto: shutterstock.com

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.