Revista care te menține sănătos

Știri

Nou strat al creierului, descoperit de cercetători

Adelina Mariş; surse: science.org, sciencealert.com
27 ianuarie 2023
Share
Nou strat al creierului, descoperit de cercetători

Progresele uriașe din neuroimagistică și biologie moleculară au ajutat oamenii de știință să studieze creierul în detaliu, dezvăluind multe dintre misterele sale. Cea mai recentă descoperire, descrisă în publicația Science, scoate la iveală o componentă necunoscută anterior. Mai exact, cercetătorii au descoperit un nou strat al creierului, care acționează atât ca barieră protectoare, cât și ca platformă bază pentru celulele imune care ajută la detectarea infecțiilor și inflamațiilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

SLYM, noul strat descoperit

Studiul recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea Rochester din New York (SUA) și Universitatea din Copenhaga (Danemarca), se concentrează pe membranele care acoperă creierul, care acționează ca barieră față de restul corpului și care îl mențin în lichidul cefalorahidian (LCR).

Noul strat descoperit de echipa de cercetători din SUA și Danemarca a fost denumit SLYM, o abreviere de la „Subarachnoid Lymphatic-like Membrane” (sau membrană limfatică subarahnoidiană). Se află între alte două membrane care protejează creierul, împărțind în două spațiul în care se află fluidul cerebral. Astfel, se ridică la patru numărul total de membrane cunoscute că învelesc creierul.

Și cu toate că o mare parte din cercetări au fost efectuate până acum pe șoareci, oamenii de știință au confirmat prezența stratului SLYM și în creierul unui adult uman.

Ce rol are SLYM

SLYM este un strat de tip mezoteliu, despre care se știe că acoperă alte organe din corp, inclusiv plămânii și inima. De obicei, mezotelii înconjoară și protejează organele, adăpostind celule imunitare. Este un strat foarte subțire și delicat, având o grosime de una sau de câteva celule.

Cu toate acestea, SLYM reprezintă o barieră strânsă și permite tranzitarea doar în cazul moleculelor foarte mici. Din primele informații, pare că separă LCR „curat” de cel „murdar”. Ar putea avea legătură cu înlăturarea proteinelor toxice asociate cu Alzheimer și alte boli neurologice din sistemul nervos central. Așadar, descoperirea îi va ajuta pe cercetători să înțeleagă mai precis mecanica sistemului glimfatic. SLYM pare, de asemenea, important în apărarea creierului, detectând semne de infecție.

Ușa deschisă spre noi cercetări

Descoperirea SLYM deschide ușa spre noi studii suplimentare despre rolul său în bolile creierului. Spre exemplu, scleroza multiplă, infecțiile sistemului nervos central și boala Alzheimer ar putea fi declanșate sau agravate de anomalii ale funcției SLYM, sugerează cercetătorii. Totodată, și tratamentele pot fi influențate de noul strat descoperit, ce trebui luat în considerare pe măsură ce noile generații de terapii sunt în curs de dezvoltare.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.