Revista care te menține sănătos

Psihologie

Anotimpurile ne influenteaza dispozitia

28 august 2018
Share

Ne putem surprinde, uneori, avand o dispozitie mai buna fara sa ne explicam de ce. Alteori, dimpotriva, avem o dispozitie mai putin buna, desi nu avem niciun motiv aparent. Faptul ca afara este innorat poate fi, pentru unii, un motiv suficient de serios pentru starea de spirit de moment.

Starile noastre pot fi influentate de o serie de fenomene ciclice, cum ar fi ritmul circadian noapte-zi, anotimpurile si schimbarea lor sau starea vremii. Daca ne gandim la asa-numita meteosensibilitate, aceste influente sunt mai evidente in cazul populatiilor care traiesc in nordul sau sudul continentului. In mod obisnuit, spunem despre popoarele nordice ca sunt mai calculate, mai sobre, chiar mai reci si, totodata, mai predispuse la depresie. Despre popoarele mediteraneene spunem mai degraba ca sunt animate, pline de viata. Aceste contraste de stari se pare ca sunt strans legate de lumina soarelui si durata zilei, dar si de efectele care au loc la nivel fiziologic.

Depresii de sezon

Schimbarea anotimpurilor joaca un rol important in influentarea organismului uman si, nu de putine ori, simtim aceste influente pe pielea noastra, mai ales ca adaptarea organismului de la un anotimp la altul implica o serie de transformari interne. Exista certitudini – confirmate de mai multe studii – ca organismul este influentat de o serie de schimbari ciclice care tin de mediul extern, pornind de la ritmul circadian si ajungand pana la schimbarea anotimpurilor. Implicit, aceste schimbari afecteaza si dispozitia intr-atat, incat discutam in unele cazuri despre depresie de sezon sau tulburari afective sezoniere.

Fiecare anotimp cu „toanele” lui

Fiecare anotimp ajunge sa ne influenteze in felul lui. Primavara este recunoscuta pentru asteniile ei, din cauza schimbarilor care tin de temperatura si luminozitate. In timpul verii ne putem confrunta, din cauza disconfortului termic, cu agitatie sau, din contra, cu apatie. Toamna, initial, este foarte placuta pentru temperaturile optime, dar, spre final, conditiile meteo-climatice ne influenteaza, facand loc tulburarilor afective sezoniere. In sezonul rece, temperatura scazuta, umiditatea si expunerea restransa la lumina soarelui au ca efect modificarea dispozitiei.2

In spate sunt procese de natura biochimica, ce se reflecta in final si asupra psihicului si asupra starii de bine. In cazul unor afectiuni psihice, precum tulburarile alimentare, depresia, schizofrenia si tulburarea bipolara, acestea cunosc o incidenta crescuta ca debut sau recidiva in perioada toamna-iarna.

Pofta de dulciuri

Trebuie mentionat ca aceste tulburari nu se instaleaza decat daca exista o anumita predispozitie sau daca au existat episoade similare anterior. Unele persoane dezvolta in mod repetat o tulburare depresiva, recurent, in aceeasi perioada a anului. Se considera ca durata zilei reprezinta factorul cel mai important. Simptomele cel mai des intalnite au legatura cu hipersomnia, cresterea apetitului alimentar – in mod particular, pentru dulciuri. Tulburarile de acest tip se instaleaza preponderent toamna sau iarna si isi diminueaza prezenta considerabil primavara sau vara. Acest tipar intareste ideea ca lumina – subexpunerea la ea – ramane principalul factor. In cazul in care aceste stari se extind, recomandam solicitarea ajutorului specializat.

Tulburarile sezoniere sunt in legatura stransa cu schimbari legate de chimia creierului si tin de dificultatea reglarii unor neurotransmitatori, printre care dopamina si serotonina, neurotransmitatori foarte importanti pentru buna noastra functionare fizica si psihica.

Viorel Nedelcu

Psihoterapeut Centrul Medical Bellanima

Tel.: 0735.151.153

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.