Revista care te menține sănătos

Psihologie

Eutimia si tulburarea bipolara

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 aprilie 2021
Share
Exclusiv online

Tulburarea bipolara este o afectiune psihica, ce se caracterizeaza prin alternarea starilor de depresie cu cele de manie. Eutimia reprezinta starea de dispozitie fara tulburari. In acest stadiu, persoana care sufera de tulburare bipolara are sentimente de bucurie si liniste.

Eutimia poate fi identificata in functie de gravitatea simptomelor celorlalte stadii. De obicei, aceasta este undeva la mijloc intre starea de depresie si cea maniacala si se poate descrie ca o „stare normala”.

Cum poate fi identificata eutimia?

Este important sa puteti identifica starea de eutimie in cadrul tulburarii bipolare. Atunci cand sunteti in acest stadiu, va puteti simti calm si fericit.

Eutimia este foarte diferita de perioadele de tristete si neajutorare pe care le simtiti atunci cand aveti depresie, precum si fata de sentimentele extreme pe care le simtiti in stadiul de manie.

Stadiul de eutimie variaza de la persoana la persoana, iar unele dintre cele mai frecvente semne ale acestuia sunt reprezentate de fericire, calm, multumire si entuziasm.

De cele mai multe ori, anxietatea este asociata cu tulburarea bipolara, dar apare mai frecvent in starea de eutimie. Atunci cand eutimia este considerata o stare de normalitate, exista mai multe moduri prin care puteti resimti acest lucru:

  • Eutimia cu afectare reactiva. Aceasta presupune faptul ca raspundeti in mod corect la un subiect al unei conversatii.
  • Eutimia cu afectare congruenta. Aceasta este evidenta atunci cand sentimentele sunt in corelatie cu o anumita situatie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

tulburari bipolare tratament

Care este tratamentul tulburarii bipolare?

Tulburarea bipolara este o boala psihica cronica, ceea ce inseamna ca nu se poate vindeca. Din cauza aceasta, este indicat sa discutati cu medicul sau cu psihologul pentru a tine sub control simptomele. Tratamentul tulburarii bipolare implica si evaluarea dispozitiilor de tip eutimic.

Din momentul in care dispozitia asociata cu tulburarea bipolara variaza de la depresie la manie, cu eutimia undeva la mijloc, este esential sa includeti in planul de tratament si aceasta stare de normalitate. Identificarea duratei starii de eutimie, si nu doar a celor de depresie si manie, va poate ghida catre tipul de tratament corespunzator.

Tulburarile de dispozitie: identificare si tratament

Tratamentul standard pentru tulburarea bipolara include medicamentele, psihoterapia si schimbarile stilului de viata.

  • Tratamentul medicamentos

Exista mai multe tipuri de medicamente disponibile pentru tratarea tulburarii bipolare, printre care antipsihoticele, antidepresivele si, in unele cazuri, benzodiazepinele.

  • Psihoterapia

Psihoterapia va poate ajuta sa intelegeti tulburarea bipolara si sa tineti sub control aceste stari de dispozitie. Cel mai frecvent folosite terapii in tulburarea bipolara sunt reprezentate de terapia cognitiv-comportamentala, psihoeducarea si terapia interpersonala.

  • Schimbarile stilului de viata

Sunt o parte importanta a planului de tratament pentru tulburarea bipolara. Unele dintre modificarile pe care le puteti face includ adoptarea unei diete sanatoase, mesele regulate, la ore fixe, intalnirile cu prietenii si familia, intelegerea si acceptarea schimbarilor de dispozitie, precum si acordarea timpului necesar psihoterapiei. De asemenea, este indicat sa renuntati la consumul de alcool, deoarece favorizeaza schimbarile bruste de dispozitie si poate accentua simptomele.

Nota pentru articolul «Eutimia si tulburarea bipolara»:3.50/ 5 (4 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate