Revista care te menține sănătos

Știați că?

La nivel mondial, 8 din 10 adolescenți sunt prea inactivi

Dr. Dorel Drăghici, medic primar medicină de familie
2 decembrie 2019
Share
La nivel mondial, 8 din 10 adolescenți sunt prea inactivi

Sedentarismul pune stăpânire pe adolescenții lumii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că 80% dintre copiii între 11 și 17 ani nu fac suficientă mișcare şi îşi compromit, astfel, sănătatea actuală și viitoare.

Cifrele sunt și mai alarmante în rândul fetelor, procentul inactivității urcând în cazul lor până la 90%. Datele se desprind dintr-o amplă analiză ce a implicat 1,6 milioane de adolescenți din 146 de țări.

Situația cea mai gravă se înregistrează, conform datelor colectate, în Coreea de Sud, unde 91,4% dintre băieți și 97,2% fete fac prea puțină activitate fizică. Pe următoarele poziții s-au situat Filipine (91,9% – băieți și 94,6% – fete), Cambodgia (89,6% – băieți și  93,2% – fete), Sudan (88,3% – fete, 92% – fete).

În regiunea europeană, recordul pentru inactivitatea adolescenților îl deține Italia (86,8% – băieți și 90,2 – fete). Prin comparație, România stă ceva mai bine la acest capitol (76,4% – băieți și 82,4% – fete). Este departe însă de cifrele Bangladeshului, care a prezentat cel mai mic scor al inactivității în rândul adolescenților (63% – băieți și 69% – fete) dintre toate țările observate.

Experții OMS precizează că adolescenții trebuie să facă cel puțin o oră de activitate fizică moderată sau intensă pe zi pentru a-și îmbunătăți rezistența cardiorespiratorie, biomarkerii cardiovasculari și metabolici, precum și funcția cognitivă, sănătatea musculară și osoasă. Aceasta cu atât mai mult cu cât există tot mai multe dovezi care arată că toate aceste beneficii persistă până la vârsta adultă.

Nota pentru articolul «La nivel mondial, 8 din 10 adolescenți sunt prea inactivi»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.