Revista care te menține sănătos

Știați că?

Anorexia nervoasă nu afectează doar femeile

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
20 noiembrie 2019
Share
Anorexia nervoasă nu afectează doar femeile

Anorexia nervoasă este o tulburare gravă, cu potențial letal ridicat. Foarte frecvent persoanele afectate nu conștientizează că sunt bolnave și încearcă să ascundă simptomele. Este caracterizată prin consumul insuficient de alimente.

Privarea cronică de nutrienți esențiali cauzează simptome fizice, corpul fiind nevoit să-și conserve resursele pentru a-și asigura supraviețuirea. Multe dintre simptome apar doar în cazurile grave și pot apărea și în cadrul altor afecțiuni. De aceea, e important ca un specialist să pună diagnosticul corect. Acestea pot fi: absența menstruației, sensibilitatea la frig, paloarea, pielea uscată, părul deteriorat, căderea părului, unghiile fragile, pierderea echilibrului, scăderea tensiunii și ritmului cardiac, pierderea extremă în greutate, deshidratarea, constipația, slăbiciunea musculară.

Chiar dacă este o afecțiune care afectează cu preponderență femeile și cel mai frecvent debutează în adolescență, ea a fost documentată și la bărbați, băieți, copii și adulți de toate vârstele. Este important de precizat că tulburările alimentare pot apărea indiferent de sex, vârstă, greutate corporală și statut socioeconomic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.