Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Lipsa vitaminei D poate agrava durerile de spate femeilor aflate la menopauză

Bettina Cristea; Sursa: clinicalpainadvisor.com
17 ianuarie 2022
Share
Exclusiv online
Lipsa vitaminei D poate agrava durerile de spate femeilor aflate la menopauză

S-a constat că există o anumită legătură între carenţa severă de vitamina D și durerile degenerative lombare, în special la femeile aflate în postmenopauză.

Vitaminele A, D, E și K  sunt cele patru vitamine solubile considerate nutrienți esențiali pentru organism. Vitamina D, cunoscută şi ca „vitamina soarelui”, este produsă în piele, când tegumentul este expusă la soare. Ea este necesară pentru numeroase procese în organism, fiind esențială pentru oase şi dinţi.

Ea se găsește și în alimente, precum pește, ulei din ficat de pește, gălbenuș, dar și în produse lactate și cereale fortificate. Există două forme de vitamina D: D2 si D3. Vitamina D2, cunoscută și ca ergocalciferol, provine din alimente fortificate, alimente vegetale și din suplimente. Vitamina D3 sau colecalciferolul provine din alimente fortificate, alimente de origine animală, suplimente și poate fi produsă de organism când pielea este expusă la radiațiile ultraviolete (UV).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Calciu + Vitamina D3 Forte Naturalis, un supliment alimentar recomandat pentru oase sănătoase, dinţi puternici şi tratarea stărilor fiziologice în care absorbţia calciului este deficitară.

Ce spun studiile despre deficiența vitaminei D

Carența de vitamina D este adesea întâlnită la femeile aflate în postmenopauză și, de multe ori, aceasta este asociată cu durerile de spate. Un studiu spune că nu sunt încă destule date care să arate motivul pentru care există un nivel scăzut al vitaminei D la nivelul coloanei vertebrale la femeile în vârstă.

La studiu au participat 232 de femei aflate în postmenopauză, de peste 65 de ani, care acuzau dureri ușoare de spate și afecțiuni lombare degenerative. Majoritatea (74% dintre femei) avea deficiență de vitamina D (>10 până la <30ng/mL), dintre care 30 de femei, însemnând 12,9%, aveau o carență severă de vitamina D (<10ng/mL).

Au existat diferențe substanțiale în concentrațiile de vitamina D între pacienții cu densitate osoasă normală, osteopenie sau osteoporoză (21,62 ± 9,42 față de 18,01 ± 9,41 față de 17,39 ± 8,17 ng / ml, respectiv P <0,05). Scorurile T ale densității minerale osoase au fost mai mici în grupul de pacienți cu deficiență severă de vitamina D (-1,92 ± 1,55) comparativ cu cei cu deficiență (-1,19 ± 1,35) sau niveluri normale (-0,70 ± 1,64; P = 0,004 ).

deficit de vitamina d, vitamina d, tratament, afectiune, postmenopauza, carenta, odihna, simptome, femei, in varsta,

Semne și simptome ale deficitului de vitamina D

  • dureri de spate;
  • slăbiciune musculară;
  • oboseală;
  • vărsături;
  • căderea părului.

Insuficiența de cortizol produce durere şi inflamare a articulaţiilor. Pentru a fi în limite normale, acesta are nevoie de cantități mari de vitamina D.

Vitamina D: cele mai bune surse

Tratament

Carența de vitamina D a fost asociată cu rahitismul, o afecțiune în care țesutul osos nu mineralizează corespunzător, provocând deformări scheletice. De asemenea, lipsa severă a vitaminei D crește riscul de apariție a osteoporozei, a anumitor tipuri de cancer, bolilor cardiovasculare, bolilor autoimune, infecțiilor, bolilor inflamatorii intestinale, tulburărilor psihologice și tulburărilor cognitive.

Specialiștii recomandă pacienților cu deficit de vitamina D o dietă bazată pe alimentație bogată în vitamina D și suplimente. De asemenea, se recomandă statul la soare, mai ales primăvara, când nu este așa puternic, iar vara este indicată protecția pielii cu produse cu factor de protecţie solară (FPS).

Durerile de cap apar la persoanele cu lipsă de vitamina D pentru că acestea dorm puțin și prost şi suferă de depresie. Lipsa somnului, asociată cu durerea provocată de lipsa vitaminei D, contribuie la apariţia durerilor de cap. Așadar, odihna este foarte importantă în tratarea acestei carențe.

Pentru susţinere, doza de întreţinere Naturalis Vitamina D3 2000 UI de la Catena.

Nota pentru articolul «Lipsa vitaminei D poate agrava durerile de spate femeilor aflate la menopauză»:4.50/ 5 (4 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.