Revista care te menține sănătos

Analize medicale

Ce înseamnă prezența de corpi cetonici în urină?

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com, labce.com, webmd.com, healthline.com
22 aprilie 2024
Share
Ce înseamnă prezența de corpi cetonici în urină?

Prezența de corpi cetonici în urină, în limite detectabile, poartă denumirea de cetonurie. În mod normal, corpii cetonici nu ar trebui să fie prezenți în urină, aceștia fiind absenți sau în cantități foarte mici, nedetectabile prin reacții de laborator. Din aceste motive, prezența de corpi cetonici în urină este asociată cu o anumită stare patologică sau, în diferite cazuri, prezența lor se poate datora unor situații circumstanțiale, cum ar fi postul prelungit, efortul fizic intens, stresul. Este cunoscut faptul că prezența corpilor cetonici în urină este foarte frecventă în rândul persoanelor cu diabet necontrolat sau decompensat și stări de acidoză care stimulează producția cetonelor.

În condiții normale, la un organism sănătos, nivelurile de cetone din plasmă se mențin în limite restrânse, sub acțiunea insulinei. La concentrații de până la 2-4 mM și mai mari de cetone, este stimulată eliberarea de insulină. Insula acționează prin inhibarea enzimei care scindează acizii grași, în vederea procurării energiei, și limitează disponibilitatea acizilor grași liberi în vederea oxidării hepatice. Deoarece persoanele diabetice nu produc suficientă insulină, este obișnuit ca, în condițiile necontrolării optime a diabetului, să prezinte corpi cetonici în urină. Totuși, există și alte patologii și condiții fiziologice în care cetonuria poate fi evidențiată în urma analizelor.

Ce sunt cetonele?

Principala sursă de energie a organismului este reprezentată de carbohidrați. În diferite condiții, cum ar fi epuizarea acestor surse energetice sau defecte la nivelul hormonilor implicați în căile metabolice ale carbohidraților, organismul apelează la următoarea sursă de energie, acizii grași. Cetonele sunt produși de catabolism al acizilor grași, producându-se atunci când organismul se folosește de rezervele de acizi grași pentru a-și asigura cheltuielile energetice. În mod normal, cetonele se sintetizează la nivel hepatic și sunt (aproape) complet metabolizate, astfel încât apar în urină în cantități deosebit de mici, neglijabile și nedetectabile prin investigații de rutină.

cetonurie, corpi cetonici in urina, cetone, carbohidrati,

Cu toate acestea, în momentul în care se depășește pragul renal al cetonelor, iar acestea apar în cantități excesive, poate fi observată prezența de corpi cetonici în urină. Această observație va indica faptul că organismul folosește grăsimile, și nu carbohidrații, drept sursă de energie. Două tipuri de corpi cetonici pot fi prezenți în urină, și anume acetoacetatul și acidul β-hidroxibutiric. Se produce și acetona gazoasă, care este eliminată prin expirație și dă mirosul tipic (mere verzi). În mod normal, prezența de corpi cetonici în urină nu ar trebui să fie îndeajuns de mare pentru ca rezultatul analizei urinare să fie pozitiv. Rezultatele pozitive apar la cantități moderate, mari.

Ce ar putea însemna prezența de corpi cetonici în urină?

Prezența de corpi cetonici în urină se asociază fie unei patologii medicale, fie unei condiții care stresează organismul. În mod normal, organismul va utiliza glucoză pentru a-și asigura nevoile energetice. Dacă rezervele de glucoză sunt consumate, acestea provenind în special prin aportul alimentar, atunci va fi nevoit să apeleze la depozitele de grăsime. Corpii cetonici sunt produșii finali ai metabolismului grăsimilor care, de asemenea, sunt utilizați tot în scop energetic. Totuși, când grăsimile sunt utilizate în exces, semn al unui deficit în utilizarea glucozei sau a depleției rezervelor de glucoză, aceștia se acumulează în exces și apar corpi cetonici în urină (cetonuria).

cetonurie, corpi cetonici in urina, cetone, carbohidrati,

La diabeticii dependenți de insulină, principalul hormon care dirijează metabolismul glucozei, concentrațiile de acizi grași liberi continuă să crească necontrolat, până când apare cetoacidoza. Gestionarea deficitară a diabetului duce la acumularea progresivă de corpi cetonici, până când concentrația acestora depășește pragul renal și se elimină prin urină. Din acest motiv, este foarte comun ca la un diabetic să se găsească și corpi cetonici în urină, nu doar glucoză. Alte condiții care pot duce la apariția de corpi cetonici în urină sunt postul, inaniția, alcoolism, în I trimestru de sarcină, în timpul travaliului și nașterii, postpartum și în anumite afecțiuni medicale.

Alterări metabolice

Diabetul zaharat este principala patologie asociată cu prezența de corpi cetonici în urină. Corpii cetonici se formează ca urmare a faptului că, în lipsa insulinei, organismul folosește grăsimile, și nu glucoza, în vederea asigurării cheltuielilor energetice. Acumularea în exces a acestora, în condițiile unui diabet slab controlat, poate duce la cetoacidoză diabetică, o complicație majoră a bolii. În diabet, capacitatea de a folosi glucoza drept sursă energetică este mult diminuată. La diabetici, prezența de corpi cetonici în urină indică gestionarea deficitară a bolii. Cetonuria mai apare și în condiții metabolice ca glicozuria de cauză renală, glicogenozele (boala von Gierke).

Cauze dietetice

În condiții de inaniție, anorexie, post alimentar prelungit, organismul este nevoit să folosească rezervele de grăsime pentru a-și procura energia. Astfel, se acumulează în exces cetone și apar corpi cetonici în urină. Acest lucru se întâmplă și în cazul dietelor bogate în grăsimi și proteine, când aportul de glucide este limitat. Ca urmare a repausului alimentar, organismul va intra într-o stare numită „cetoză”, utilizând grăsimile drept sursă de energie, și nu glucidele.

cetonurie, corpi cetonici in urina, cetone, carbohidrati,

Condiții care accelerează metabolismul

Prezența de corpi cetonici în urină poate fi observată și în caz de hipertiroidism, febră, sarcină, travaliu, în perioada imediat postpartum și în timpul alăptării. De asemenea, poate fi observată și la sportivii de performanță care practică activități fizice intense, foarte solicitante, în special în perioada imediat următoare antrenamentelor fizice. Drept urmare, prezența de corpi cetonici în urină se asociază și fazelor acute ale bolilor infecțioase, din cauza stării febrile asociate. Mai mult decât atât, prezența de corpi cetonici în urină poate apărea și în cazul stresului cronic.

Alcoolismul și stările dispeptice

Aportul excesiv de alcool (etanol) este o cauză frecventă a prezenței de corpi cetonici în urină. Metabolismul etanolului inhibă procesul de formare a glucozei din surse neglucidice, și deseori se asociază cu starea de inaniție, deci cu lipsa rezervelor de glucoză. La copii, prezența de corpi cetonici în urină este frecvent asociată cu stările dispeptice (diaree și vărsături prelungite). Mai mult decât atât, la nou-născuți cetogeneza este semnificativă în primele zile de viață, ducând la prezența de corpi cetonici în urină în cantități semnificative.

Anestezia cu cloroform sau eter

Prezența de corpi cetonici în urină, însă tranzitorie, este observată și după anestezia cu eter sau cloroform.

 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.